Čtením etiket si zachráníme zdraví

Tagy:  škodliviny, jedy, zdravý životní styl, stravování, složení, cukr, tuk, éčka

Sponzorované odkazy:

Čtením etiket si zachráníme zdraví

Bohužel žijeme v době kdy nám stres a spěch nedovoluje naplno si vychutnat konzumaci doma připraveného pokrmu z čerstvých surovin z naší zahrádky. Stále častěji se stravujeme ve fastfoodech, jídlem koupeným v supermarketech a polotovary, které doma pouze hodíme na pánev s olejem či v lepším případě do trouby. Není divu že naše tělo strádá, objevují se u nás zdravotní problémy a zatěžují nás nebezpečná onemocnění. Krok ke zlepšení můžeme však udělat sami trávením více času výběrem vhodných surovin a přípravou chutných zdravých pokrmů.

Sladkosti

Sladkosti jsou nejen velkým zdrojem cukru, ale především umělých chemických látek. Barvivy a umělými příchutěmi to začíná. Tímto způsobem zásobujeme tělo nepřirozenými a mnohdy dokonce toxickými látkami, jejichž účinek se neprojeví okamžitě, ale organismus spíše pomalu zanáší. Mnoho kvalitních složek je nahrazováno chemickými ekvivalenty a v mnoha výrobcích již nenajdeme téměř nic, co by mělo něco společného s na vitamíny bohatým ovocem. Jistý problém můžeme zpozorovat i u čokolád, ve kterých jsou rostlinné složky jako kakaové máslo či kakaový prášek nahrazovány levnými ekvivalenty, které jsou nejen nezdravé, ale o poznání hůře i chutnají.

Džusy a šťávy

Dobře si pročítejte etikety na nápojích. Džus vždy není tím, za co se vydává. Doslazování ovocných šťáv není zdravé pro naše zuby, daleko horší dopad mají však opět přidané chemické látky a dochucovadla a konzervanty. Ovocné džusy mnohdy obsahují pouze pouhá procenta podílu ovoce. Dávejte přednost 100 % ovocným džusům, nejlépe těm, které nejsou uměle doslazované.

Myslíte si, že je to totéž?Myslíte si, že je to totéž?

Masné výrobky

Přečíst si obal od paštiky může způsobit, že si tuto pochutinu na chléb již nikdy nenamažete. Podobně jako párky či jiné výrobky vyrobené z „masa“ v sobě obvykle obsahují všechny možné tělní části zvířete, jen ono maso tam chybí. Zjistěte obsah výrobků, které konzumujete. Možná si příště jejich nákup rozmyslíte a připravíte si raději doma zdravé jídlo. Budete vědět, co jíte, a prospěje to i vašemu zdraví.

Nepřátelé se jmenují „Éčka“

Ne všechna éčka jsou nebezpečná, některá jsou dokonce pro organismus naprosto přijatelnými látkami, jiné však již škodí. Přísady pojmenované písmenem E a číselným kódem prošly testovacím postupem, kde byl jejich účinek zkoumán na pokusných zvířatech, příliš však nebyl kladen důraz na zkoumání dlouhodobého vlivu na lidský organismus. Někteří výrobci ze strachu před snížením odběru jejich produktů pro jistotu používají k pojmenování látek slovní názvy a nevýhodou je také nedopátratelnost množství té které látky v produktu. Jisté však je, že zdaleka nejlepší volbou je připravit si jídlo i dezerty doma.

Článek Čtením etiket si zachráníme zdraví byl publikován 11. června 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...