Pneumokok - chraňte své děti

Tagy:  pneumokok, zápal plic, zánět středního ucha, infekce, zánět mozkových blan, očkování

Sponzorované odkazy:

Pneumokok - chraňte své děti

O pneumokokových onemocněních slyšel v poslední době snad každý z nás. A je to tak dobře. Díky dobré informovanosti každý ví, co dělat a jak pneumokokovým onemocněním předcházet.

Co je pneumokok ?

Bakterie způsobující pneumokoková onemocnění se nazývá Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok. Celkově existuje téměř 90 typů této bakterie, přičemž nejčastěji způsobuje některé z pneumokokových onemocnění asi jen 13 typů. Pneumokok se přenáší dotykem či vzduchem a jeho inkubační doba je pouze 1 až 3 dny. Nejprve se dostává do nosohltanu, odtud do plic a poté až do krevního oběhu a celého těla.

Kdo je pneumokokem ohrožen ?

Riziko pneumokokových onemocnění se nevyhne nikomu. Existují však dvě skupiny, které jsou ohroženy nejvíce. První skupinou jsou děti do pěti let. Každý rok ve světě pneumokok zabije asi 1 milion dětí. V České republice se toto číslo pohybuje pod hranicí sta dětí. Nejčastěji to bývají děti do 1 roku věku. Druhou skupinou jsou lidé starší 60ti let. U těch bývá často snížená obranyschopnost organismu a proto bývají k pneumokokovým onemocněním více náchylní.

Prababička s vnukem, autor: MattesPrababička s vnukem, autor: Mattes

Jaká jsou pneumokoková onemocnění ?

Mezi pneumokoková onemocnění patří:

  1. Zánět mozkových blan – meningitida neboli zánět mozkových blan je nejzávaznějším pneumokokovým onemocněním s vysokým rizikem úmrtnosti nebo trvalých následků, jako je ochrnutí, nedoslýchavost, epilepsie, poškození hybnosti,atd. Mezi příznaky meningitidy patří bolesti hlavy, horečka, zvracení, spavost. Jasný příznakem je však že nemocný nemůže sklopit hlavu a dotknout se bradou hrudníku.
  2. Zápal plic – zápal plic (pneumonie) je velmi časté pneumokokové onemocnění. Jeho léčba bývá úspěšná, tedy pokud není doprovázena nejrůznějšími komplikacemi. Jejími příznaky je horečka, kašel a vykašlávání hlenu případně krve, potíže s dýcháním, bolest na hrudi, promodralé rty a prsty. U zánětu plic hrozí rozšíření zánětu i do dalších orgánů.
  3. Zánět středního ucha – zánět středního ucha (otitis media) je nejlehčím a také nejčastějším z pneumokokových onemocnění. I když většinou nezanechává žádné následky při nedostatečném vyléčení či chronické otitidě může vést až k zánětu lebeční kosti a poté zánětu mozkových blan. Mezi trvalé následky zánětu středního ucha patří nedoslýchavost až hluchota.
Začínající zánět středního ucha, autor: B. WelleschikZačínající zánět středního ucha, autor: B. Welleschik

Jak se před pneumokokem chránit ?

Nejúčinější prevencí před pneumokokovými onemocněními je očkování. Ideální je začít s očkováním již od 2. měsíce věku dítěte, ale očkovat se mohou i starší děti a dospělí lidé. Od května 2010 navíc u těch nejmenších pojištovna na očkování přispívá.

Článek Pneumokok - chraňte své děti byl publikován 28. června 2010 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...