Zuby - starejte se o ně správně!

Tagy:  kartáček., mezizubní, jednosvazkový, nit, bělicí prostředky, kaz, chrup

Sponzorované odkazy:

Zuby - starejte se o ně správně!

Krásný úsměv může zdobit každého. Důležité však je uvědomit si, že cesta k bílým zoubkům není snadná, spíše naopak. Péče o chrup je vlastně celoživotní záležitostí, kterou lze jen stěží obejít.

Protivné geny

Bohužel je kvalita chrupu podobně jako mnoho záležitostí týkajících se našeho těla dědičná. To však nelze brát jako výmluvu či omluvu. Vyšší kazivost zubů rozhodně není ničím žádaným, pro nás to znamená intenzivnější péči a větší úsilí. I tak si lze udržet pěkný zdravý a zářivý chrup.

Základem je disciplína

Abychom měli pěkné a zdravé zuby, je naprostou nutností starat se o ně pečlivě a pravidelně. K tomu patří samozřejmě čištění zubů dvakrát denně, které bychom měli provádět kvalitním zubním kartáčkem, který zakoupíme mimo jiné v lékárně. Čištění vhodně měkkým kartáčkem a kvalitní zubní pastou je základem, který rozhodně nelze zanedbávat. Mimo to je však zubům potřeba věnovat také péči, která může někomu připadat jako nadstandardní. Po klasickém čištění zubů zubním kartáčkem (doporučuje se tříminutová procedura), si snadno osvojíme také zvyk pečovat o zuby dalšími způsoby. K těm patří například jednosvazkový zubní kartáček, kterým čistíme každý zub jednotlivě bez použití zubní pasty. Čištění je tak intenzivnější a pečlivější. Dále je vhodné přivyknout si používat kartáček mezizubní, který se postará o místa, kam se s běžnými kartáčky nedostaneme. Důkladná hygiena dutiny ústní je tím nejdůležitějším.

Správným kartáčkem to začíná…Správným kartáčkem to začíná…

Nezapomínejte na prevenci

Téměř stejnou důležitost jako důsledná péče o zuby má také pravidelné navštěvování zubního lékaře. To by mělo probíhat dvakrát ročně a pokaždé, vyskytnou-li se nějaké bolesti. Zubař dokáže včas odhalit kazy, či místa, kde se časem vytvoří. Pomocí speciálních přípravků pak lze těmto kazům dokonce předejít. Zubní lékař dále poradí, jaké prostředky používat a upozorní nás, na nevhodnou péči o zuby. Může být zkrátka nápomocen v mnoha ohledech.

Bílé bělejší

Trendy velí neúprosně – bílé zuby a nic jiného. Je pravda že krásný zářivě bílý úsměv nás okouzlí více než cokoli jiného. K jeho dosažení nám pouhé čištění zubů obvykle nepostačí. K těmto účelům je na trhu celá široká škála bělicích prostředků. Některé zakoupíme v lékárnách, jiné u zubaře. Samotný zubní lékař nám i některé procedury sám provede. Názory na bělení zubů se různí, kvalitní informace bychom měli hledat u našeho lékaře.

Pomocníci pro krásnější úsměvPomocníci pro krásnější úsměv

Článek Zuby - starejte se o ně správně! byl publikován 3. července 2010 v 11.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...