Roztroušená skleróza

Tagy:  mozek, cns, roztroušená skleróza

Sponzorované odkazy:

Roztroušená skleróza

I když je všeobecně zažité, že je skleróza spojována se stářím a zapomínáním, není to tak zcela pravda. Diagnóza roztroušené sklerózy se u starších lidí vyskytuje jen zřídkakdy a zhoršování paměti je jen jedním z mnoha příznaků. Roztroušená skleróza sice nijak výrazně neovliňuje délku lidského života, ale umí ho velmi ztížit.

Co je to roztroušená skleróza a koho se týká?

Roztroušená skleróza je dlouhodobé zánětlivé onemocnění mozku a míchy nebo-li centrálního nervového systému. Dochází při ní k rozpadu myelinových obalů a poškozování nervových vláken zánětem,a po odeznění zánětu vlákna zustanou zjizvená, ztuhnou a tím pádem dochází ke snížení nebo úplnému konci přenosu vzruchů mezi jednotlivými vlákny. Roztroušenou sklerózou v České republice trpí asi 13 tisíc lidí, na celém světě jich pak je okolo 2,5 milionů. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé mezi 20 až 40 roky života. U mladších či starších jedinců se roztroušená skleróza vyskytuje jen ojediněle. Dále jsou nemocí více ohroženi lidé, kterým se roztroušená skleróza vyskyla v rodině a je také prokázáno že jí trpí více ženy než muži. Zajímavostí je, že se roztroušená skleróza více vyskytuje v zemích v mírném a chladném podnebném pásmu.

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění nervového systému, autor: NIHRoztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění nervového systému, autor: NIH

Jaké jsou příčiny vzniku roztroušené sklerózy?

Přesné příčiny vzniku roztroušené sklerózy zatím nejsou známy. Ví se, že při ní dochází k napadání organismu vlastním obranným systémem. Sice se neví, proč k této reakci dochází, ale díky rozvoji imunologie během konce dvacátého století vědci přišli na způsoby jak průběh nemoci rapidně zpomalit.

Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy?

Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří chronická únava, poruchy vnímání a soustředění, třes, poruchy rovnováhy, brnění končetin, poruchy ovládání svěračů při vyprazdňování atd. Průběh nemoci se u jednotlivých pacientů liší. Někteří mají jen lehké příznaky, které vždy na nějakou dobu odezní, u jiných pacientů přichází nemoc zprudka a často zanechává trvalé následky. I když zatím nelze roztroušenou sklerózu zcela vyléčit, je velmi důležité odhalit nemoc v ranném stádiu. Jen tak lze pacientovi zajistit plnohodnotný život.

Důležité je včasné podchycení nemoci, autor: Kham TranDůležité je včasné podchycení nemoci, autor: Kham Tran

Článek Roztroušená skleróza byl publikován 21. července 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...