Bylinné čaje vlastní výroby

Tagy:  čaj, odvar, byliny, přírodní léčba, nachlazení, meduňka, máta

Sponzorované odkazy:

Bylinné čaje vlastní výroby

Léčivé a chutné, tak právě takové bylinné čaje obvykle jsou. Mnoho zázračných drobných rostlinek v sobě skrývá blahodárné účinky a pozitivně působí na naše fyzické zdraví i na psychiku. V zimě si jistě rádi dopřejeme šálek horkého čaje, během teplých dní nás takový rituál příliš neláká. Necháme-li však čaj vychladit, získáme nesmírně osvěžující nápoj, který výborně chutná, hydratuje a zásobí náš organismus živinami. Pro lepší chuť můžeme přidat citrónovou šťávu a javorový sirup, med či třtinový cukr.

Co vše lze zalít

Bylinky, ze kterých lze připravit chutný a zdravý nápoj, rostou všude kolem nás. Nasbírat je můžeme na zahrádce, na louce i v lese. Čaj z meduňky, máty či heřmánku každý zná a přesto nevyužívá jejich síly. Přitom není nic jednoduššího než si pár bylinek natrhat a zalít horkou vodou. Čaj si můžeme připravit z podbělu, květů černého bezu, rozmarýny, šípku, mateřídoušky, kopřivy či lipového květu. Doma připravené čaje nám poslouží nejen jako prostředek k dodržování pitného režimu, ale správnou volbou bylin si pomůžeme také pomoci od zdravotních potíží.

Jaká bylinka vyřeší který problém?

Meduňku každý zná a čaj z ní již jistě pil. Meduňkový čaj je dostupný v obchodech, nejlepší však je zalít vroucí vodou čerstvé lístky. Odvar působí na nervy, uklidňuje a také zlepšuje trávení. Heřmánkový čaj je známý pro své zklidňující účinky a dokonce pomáhá ke klidnému spánku. Černý bez oceníme při nachlazení a chřipce, pitím čaje z něj připraveného se zbavíme bolestí nosních dutin. Při nachlazení se rovněž uplatní květ lípy, který navíc mírní nepříjemné bolesti hlavy. Pití šípkového čaje působí jako prevence před nejrůznějšími infekcemi a také před nachlazením. Od nejrůznějších bolestí ulevuje zázračný mateřídouškový čaj. Pít ho se doporučuje také při zánětech uší či nosních dutin. Kopřivový čaj je známý pro své pročišťující účinky. Pomůže také při alergiích a při rýmě.

Jak na to

Čaj je nejlepší připravovat z mladých čerstvých lístků, které doma navíc dobře opláchneme. Chceme-li si připravit čaj z květů, trháme zásadně pěkně rozkvetlé. Některé čaje se připravují z kořenů rostlin. Jednotlivé části je vhodné sbírat v určitou denní dobu a různé rostlinky se doporučují trhat v různém období. To už záleží na konkrétní bylině. Čaj nejlépe připravíme z hrsti čerstvých lístků, bylinky lze případně i nasušit na zimu.Namíchejte si svoji směs, autor: superiphiNamíchejte si svoji směs, autor: superiphi

Článek Bylinné čaje vlastní výroby byl publikován 1. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...