Kontaktní čočky – uvažujete o nich?

Tagy:  zrak, oko, brýle, kontaktní čočky

Sponzorované odkazy:

Kontaktní čočky – uvažujete o nich?

Špatný zrak trápí velkou část populace. Ač se to nemusí zdát, mohou dioptrie přidělávat řadu problémů. Kdo nemá rád nošení brýlí, či se věnuje aktivitám, během kterých brýle nosit nelze, vyvstává mu na obzoru problém. Nošení čoček je naštěstí variantou, která je v dnešní době velmi dostupná a to ve všech ohledech. Ještě stále přemýšlíte, zda kontaktní čočky vyzkoušet či nikoli?

Proč kontaktní čočky?

Zacházení s kontaktními čočkami je stále jednodušší a bezpečnější. V oku je vůbec necítíme a péče o ně není vůbec složitá. Hodí se při sportu a aktivitách, při kterých brýle překážejí. Rozhodně jsou vhodné i na běžné nošení, kdy nám zajistí bezvadný komfort a především perfektní zrak.

Druhy čoček

Kontaktní čočky se samozřejmě dělí podle počtu dioptrií. Máme-li na každém oku jiný počet dioptrií, není to pro nošení čoček žádným problémem. Obvykle se čočky vkládají do oka každé ráno a na noc se vyndávají. Běžně jsou takové čočky jednodenní, týdenní či měsíční. To je doba po kterou čočky můžeme nosit. V čočkách, které máme na noc vyndávat a nejsou speciálně určené k celoměsíčnímu nošení, se nedoporučuje spát. Nejen že se ráno dostaví nepříjemný pocit, jelikož oku přes noc chyběl kyslík a nemohlo se zbavit nečistot, vyústit taková akce může i v nenáviděný zánět spojivek. Existují také čočky, které jsou speciálně vyrobené pro celoměsíční nošení bez vyndávání. Mají vyšší propustnost kyslíku a díky tomu nejsou oči ani po několikadenním nošení drážděné. Přesto že zaručují 30-ti denní bezproblémové nošení, doporučuje se je několikrát vyndat a nechat přes noc nechat vyčistit v roztoku.

Kontaktní čočky mají různé velikosti a také dvojí zakřivení. S výběrem nám pomůže a poradí náš oční lékař, který nás odborně vyšetří.

Barevná varianta, autor: HeungsubBarevná varianta, autor: Heungsub

Péče o kontaktní čočky

Starat se o kontaktní čočky není nic složitého. Máme-li klasické čočky, které na noc vyndáváme, budeme potřebovat koupit čisticí roztok na čočky a krabičku, která obvykle bývá součástí roztoku. Každý večer před spaním vyjmeme čočky z očí, očistíme je roztokem a vložíme do krabičky naplněné čisticím roztokem. Ráno je poté jednoduše vyjmeme a vložíme postupně do očí. Celá záležitost není složitá a jde pouze o získání dostatečné praxe. Za čas se z nandávání stane sotva minutová záležitost. Během nošení čoček může dojít k vysoušení oka, které se projeví nepříjemným pocitem svíráním. Ke zbavení se potíží pomohou speciální zvlhčující přípravky pro nositele kontaktních čoček. Pomoci může i čisticí roztok, který mimo jiné i dezinfikuje.

Článek Kontaktní čočky – uvažujete o nich? byl publikován 13. srpna 2010 v 18.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...