HPV Viry , nenechte je ohrozit Váš život

Tagy:  rakovina, papillomavirus, HPV, gynekologie, nádor, očkování, cytologie

HPV Viry , nenechte je ohrozit Váš život

Moderní vědecké metody odhalily v poslední době celou řadu šokujících skutečností. Mezi nimi třeba i to,že rakovinné bujení může být způsobeno viry, a tudíž může být relativně snadno nakažlivé. Ruku v ruce s touto nepříjemnou zprávou však byla zjištěna i další, mnohem příjemnější informace – lze výrazně eliminovat negativní vliv těchto virů. Ale jak?

Lidské papillomaviry, strašák dneška.

Lidský papillomavirus, zkratkou označován jako HPV je jedním ze skupiny papillomavirů, který napadá výhradně lidský organismus. V dnešní době je známo na dvě stovky typů tohoto viru, jen zlomek z nich je však tak nebezpečný. Pouze několik desítek z nich patří mezi sexuálně přenosné, několik málo typů je pak zodpovědných za rakovinné bujení.

Valná většina žen se dle provedených výzkumů dostala do kontaktu s jedním, nebo více typy tohoto viru, zpravidla se tak stalo na počátku jejich sexuálního života. Zcela zdravý organismus se s tímto virem dokáže vypořádat sám. Pokud to však nezvládne, virus má šanci se v těle uhnízdit. Na propuknutí rakovinného bujení dojde však většinou až po letech.

Jak se viru bránit?

Prvním, nejdůležitějším krokem je prevence. Sem jistě patří v první řadě nerizikové chování. Jistě i užívání kondomu, zvláště pak u nově vzniklých sexuálních vztahů může z cca 70 ti % při pohlavním styku zabránit získání virové infekce. Nutno však říci, že k onemocnění může dojít i při nekoitálních sexuálních aktivitách, tedy kontaktem slizničních, či kožních povrchů na intimních místech. Další dnes významnou možností je absolvování očkování proti HPV infekci, dnes již bez problémů v naší zemi dostupné. Toto očkování dokáže z cca 70–80 ti % ochránit před rakovinným onemocněním hrdla děložního. Snižuje významným způsobem i možnost nádorového onemocnění pochvy i vchodu poševního. Bez aplikace tohoto očkování, však není žena chráněna vůbec. Z výše uvedených fakt je zřejmé, že užívání kondomu či aplikace očkovací látky nesnižují důležitost pravidelných gynekologických prohlídek. Pravidelné preventivní vyšetření zkušeným gynekologem je to, co zachraňuje životy dívek a žen. Těmto vyšetřením se věnují jak gynekologové, tak specializované laboratoře nabízející mnoho zkušeností a doplňujících služeb. Jednou z nich je například Cytologická laboratoř CGOP s.r.o., pražská laboratoř, s vlastním týmem specialistů

Cytologické odběry, které jsou zcela bez bolestné, mají za úkol odhalit i sebenepatrnější změny sliznice. Jedná se o tzv. přednádorové změny, které prozradí možné nebezpečí ještě před jeho samotným propuknutím. Lékař má tak šanci započít léčbu ve fázi, kdy se ještě nejedná o nádorové onemocnění. Léčba již vzniklého nádorového onemocnění je pochopitelně tím, k čemu nikdo z nás nechce dospět. Při dodržení předchozích pravidel, a tedy včasného záchytu již počínajícího nádorového bujení na hrdle děložním, však léčba probíhá úspěšně. Zpravidla se využívají dva typy léčby, a to chirurgický zákrok, nebo radioterapie, někdy i jejich kombinace. V určitých případech se, k zvýšení úspěšnosti operační terapie před jejím provedením, používá i aplikace chemoterapie. Určení konkrétních léčebných postupů je prováděno týmem zkušených odborníků v závislosti na stádiu nemoci a dalších okolnostech. Úspěšnost léčby tak u včas odhalených nádorů dosahuje 92 %. Bohužel u pozdě zachycených nádorů, často vzniklých pro zanedbávání pravidelných gynekologických prohlídek některými pacientkami, dále pak i pro provádění cytologických vyšetření, které mají za úkol detekovat přednádorové a nádorové změny na hrdle děložním, v neakreditovaných, či pro malý počet prováděných vyšetření méně zkušených laboratořích, je šance na přežití velice nízká.

Článek HPV Viry , nenechte je ohrozit Váš život byl publikován 17. září 2010 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...