Pálení žáhy v těhotenství

Tagy:  pálení žáhy, těhotenství, strava

Sponzorované odkazy:

Pálení žáhy v těhotenství

Těhotenství je prý jedním z nejkrásnějších období v životě ženy. Ale i toto krásné období je, bohužel, provázeno nepříjemnými stavy. Jedním z nic je právě pálení žáhy. Obvykle se objevuje ve druhém trimestru, poté co přestanou ranní nevolnosti, a dokáže být velmi nepříjemné.

Pálení žáhy trápí ženy především v období těhotenství, autor: KydPálení žáhy trápí ženy především v období těhotenství, autor: Kyd

Co způsobuje pálení žáhy?

Pálení žáhy neboli pyróza je způsobena tím, že se do jícnu dostávají neboli vrací kyselé žaludeční šťávy. U mužů a u žen, které nejsou těhotné je pálení žáhy způsobeno nadbytečnou tvorbou žaludečních šťáv nebo překyselením žaludku. V těhotenství, ale pálení žáhy způsobují dva faktory:

  1. hormonální změna – při ní dochází ke snížení funkce záklopky mezi žaludkem a jícnem a pomalejšímu trávení. Nezpracovaný obsah žaludku a žaludeční šťávy se tak častěji vrací.
  2. rostoucí děloha – tím jak roste plod, zvětšuje se i děloha, která posléze tlačí na žaludek a zvedá ho směrem k jícnu.

Co pomáhá proti pálení žáhy?

Proti pálení žáhy lze bojovat. Někdy méně, někdy více úspěšně. Zbavit se ho zcela, ale nelze. Úleva přijde až s porodem, do té doby je to spíše snaha o co největší zmírnění pálení. A jaké metody se nejčastěji používají? Patří mezi ně tyto:

  1. menší porce jídla vícekrát denně – žaludek bude mít větší možnost jídlo strávit
  2. nechoďte si lehnout ihned po jídle – ideálně až tak za 2 hodiny
  3. pijte vlažné mléko nebo vodu
  4. vyhýbejte se nevhodným potravinám – mezi ně patří tučná a kořeněná jídla, cibule, máta, zelí, majonéza, čerstvé pečivo, alkohol, sladkosti, káva, víno, uzeniny, papriky, rajčata, citrusové plody, apod.
  5. udržujte horní polovinu těla vyvýšenou – na spaní si přidejte ještě jeden polštář
  6. snažte se, co nejméně ohýbat
  7. jezte jablka
  8. pijte fenyklový čaj – ideálně po jídle
  9. jezte lískové oříšky
  10. nezvedejte těžké předměty
  11. cucejte zázvorová lízátka – seženete je v lékárnách
  12. noste oblečení, které vás neškrtí
  13. cucejte pastilky proti pálení žáhy – zde je dobré se nejprve poradit se svým lékařem, zda je vůbec užívat smíte a nikdy nepřekračovat maximální povolenou denní dávku
Jablka pomáhají proti pálení žáhy, autor: Scott BauerJablka pomáhají proti pálení žáhy, autor: Scott Bauer

Článek Pálení žáhy v těhotenství byl publikován 28. srpna 2010 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...