Nevěra nemusí znamenat konec vztahu

Tagy:  nevěra, manželství, vztah

Sponzorované odkazy:

Nevěra nemusí znamenat konec vztahu

Každý z nás doufá, že jeho vztah to nepostihne. O čem je řeč? No přeci o nevěře. Toto slovo ve většině lidí evokuje pocity křivdy, zrady a hlavně konce vztahu. Jenže opravdu znamená nevěra konec vztahu? Proč k ní vlastně došlo, když máme tak skvěle fungující vztah? Nebo snad nemáme? A není nevěra způsob, jak se nad svým vztahem pořádně zamyslet?

Nic není bez příčiny, ale ani bez následků

Myslíte si, že Vás partner podvádí? Tak tedy dříve než se pustíte do pátrání nebo vymáhání partnerova přiznání, položte sami sobě několik otázek:

  1. Opravdu to chci vědět? – žít v nevědomosti, je občas lepší. Ušetří Vám to spoustu trápení. Ovšem jen v případě, že se partner, který se dopustil nevěry chová doma stále stejně a nehodlá Vás opustit.
  2. Dokážu mu/jí odpustit? – partner se Vám tedy k nevěře přiznal a lituje jí. Odpustíte mu? Jestli si nejste jistí, tak buď po nevěře nepátrejte, nebo vztah rovnou ukončete.
  3. Zvládnu žít sám/sama bez něj/ní? – spousta nevěrných partnerů opouští své protějšky teprve, když se nevěra provalí. Buďte připraveni i na tuto možnost. Pokud si odpovíte kladně, tak hurá na výzvědy. Pokud ne, nepátrejte.

Už jste zjistili, že Vás partner podvádí. Položte si teď otázku proč? Proč k nevěře došlo? Nic není bez příčiny. Kdyby Váš partner ve vztahu dostával vše, co od něj očekává, měl by potřebu hledat to někde jinde? Teď samozřejmě není řeč o tzv. notorických proutnících. Nevěra vlastně slouží jako ukazatel toho, že je ve vztahu něco špatně, že vztah nefunguje, tak jak by měl.

Na začátku to může vypadat jako idylický vztah, autor: JGKleinNa začátku to může vypadat jako idylický vztah, autor: JGKlein

Kdy nevěra vztahu prospívá?

Ač to může znít absurdně, nevěra může vztahu i prospět. Donutí člověka zamyslet se nad svým současným vztahem. Donutí Vás položit si otázku, zda svého partnera opravdu milujete a zda Váš vztah za to stojí. A to platí pro obě strany, tedy jak tu podvádějící, tak tu podváděnou. Jestliže jste tedy zjistili, že Vás partner podvádí, ale přesto chcete vztah zachovat, tak partnerovi v první řadě odpustě a zjistěte, co ho k nevěře vedlo. Poté se oba poučte z chyb, které jste ve vztahu dělali a nikdy, hlavně, nikdy partnerovi nevěru nevyčítejte.

Článek Nevěra nemusí znamenat konec vztahu byl publikován 3. září 2010 v 21.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...