Gastroenteritida - střevní chřipka

Tagy:  gastroenteritida, střevní chřipka, zánět žaludku a střev

Sponzorované odkazy:

Gastroenteritida - střevní chřipka

Většina z nás se s ní za svůj život alespoň jednou setkala. Přichází náhle, dokáže pořádně potrápit a zase rychle odchází. O čem je řeč? O gastroenteritidě neboli střevní chřipce.

Co je gastroenteritida?

Gastroenteritida neboli střevní chřipka je zánětlivé onemocnění žaludku a tenkého střeva. Mívá podobu buď akutní, která přichází náhle a trvá okolo dvou až tří dnů, nebo chronickou, s mírnějšími nebo téměř žádnými příznaky.
Gastroenteritida většinou bývá způsobena virovou nebo bakteriální infekcí,toxickými látkami v potravinách a vodě nebo špatně tepelně upraveným jídlem,ale příčin jejího vzniku, hlavně při chronické formě může být víc, např. kouření, alkohol, úrazy, dlouhodobé užívání léků, stres, reflux, nadměrné pití kávy, atd.
Gastroenteritida se nejvíce vyskytuje v rozvojových zemích, kde často bývají nedodržovány základní hygienické předpisy.

Jaké jsou příznaky gastroenteritidy?

Při gastroenteritidě jsou typické tyto příznaky:

  • pocit na zvracení nebo zvracení
  • průjem
  • horečka
  • nadýmání a plynatost
  • nechutenství
  • prudké bolesti břicha a křeče
  • pálení žáhy
  • hubnutí
V rozvojových zemích je virové onemocnění žaludku způsobeno nedostatkem pitné vody, autor: hdptcarV rozvojových zemích je virové onemocnění žaludku způsobeno nedostatkem pitné vody, autor: hdptcar

Jak se gatroenteritida léčí?

Při akutní gastroenteritidě zvracením a průjmem odchází z těla velké množství tekutin, a proto je nejdůležitější předejít dehydrataci organismu. K tomu se přidává i dietní režim.
První den se doporučuje pouze pít a to černý neslazený čaj nebo minerální vodu po malých dávkách, celkově 2 až 3 litry. Malé dávky jsou vhodné kvůli předcházení zvracení.
Druhý den již lze přidat suché pečivo (nedoporučuje se zcela čerstvé), suchá rýže, brambory, apod.
Další dny postupně přidáváme ostatní potraviny, ale snažíme se vyvarovat mastných a kořeněných jídel až do úplného uzdravení.

Gastroenteritida u dětí

Gastroenteritida u dětí bývá ve velké části případů způsobena rotavirovou infekcí. Vyskytuje se nejčastěji u malých dětí do 2 let věku. Gastroenteritida bývá u dětí o to nebezpečnější, jelikož u dětského organismu dochází k dehydrataci mnohem rychleji než u dospělého.
Proto je také střevních chřipka častou příčinou hospitalizace dětí v nemocnici a v těžším případě může vést až k úmrtí dítěte.

Článek Gastroenteritida - střevní chřipka byl publikován 9. září 2010 v 08.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...