Cista na vaječníku

Tagy:  cista, cysta, vaječník

Sponzorované odkazy:

Cista na vaječníku

Cista na vaječníku může vzniknout kdykoliv a v jakémkoliv věku. Nejčastěji to bývá po porodu nebo hormonální změně. Ve některých případech samy vymizejí, ale v některých případech si žádají chirurgické odstranění, pomocí laparoskopie či laparotomie.

Co je cista na vaječníku?

Cista na vaječníku je útvar na vaječníku libovolné velikosti, který má velmi tenké stěny a je naplněn tekutinou. Může se vyskytovat v kterékoliv části vaječníku, ale nejčastěji vzniká pod povrchovou blánou vaječníků.
Pokud se útvar na vaječníku vyskytne je třeba určit zda se jedná o cistu, nebo o rakovinový nádor. Narozdíl od nádoru, cista ženu většinou na životě neohrožuje. To hrozí jen v případě, že cista praskne. Může tak způsobit až zánět pobřišnice.
Malé cysty, pokud neprasknou, nezpůsobují žádné obtíže a žena se o nich ani nemusí dozvědět.
Velké cysty, které jsou větší než 5 cm, ale už bývají doprovázeny řadou nepříjemných symptomů a většinou se přistupuje k jejich chirurgickému odstranění. Mezi tyto symptomy patří:

  • změna v menstruačním cyklu (menstruace je slabá nebo naopak silnější, nepravidelná, či zcela vymizí)
  • bolesti břicha
  • bolesti při pohlavním styku
  • pocit tlaku na močový měchýř
  • přibírání na váze
  • neplodnost
  • akné
  • deprese
  • zvýšený růst ochlupení
Lze rozlišit čtyři druhy cist. Autor: EuthmanLze rozlišit čtyři druhy cist. Autor: Euthman

Jaké druhy cist rozlišujeme?

Z hlediska období a účelu vzniku rozlišujeme čtyři druhy cist:

  1. folikulární cista – je nejběžnějším typem cisty. Vytváří se v případě, že nedojde k ovulaci, nebo vajíčko zcela neodejde z vaječníku. Bývá maximálně 6 cm velká. Pokud se natrhne nebo praskne, dochází k tomu vždy během menstruace a její natržení se projevuje velmi ostrou bolestí. Ve většině případů folikulární cista vymizí sama.
  2. cista žlutého tělíska – je druhým nejčastějším typem cisty a vytváří se z folikulu, který byl připraven na oplodnění vajíčka. Ten se sice při neuskutečnění početí samovolně ztrácí, ale pokud dojde k jeho naplnění krví či jinou tekutinou, vzniká z něj cista. I tento typ cisty se povětšinou sám ztrácí.
  3. dermoidální cista – tento typ cisty vzniká pokud se do vaječníku dostanou malé části kostí, zubů, kůže, chlupů nebo chrupavky. Je u ní velké riziko prasknutí a bývá vždy chirurgicky odstraněna.
  4. polycistóza – znamená výskyt několika cist najednou.

Článek Cista na vaječníku byl publikován 10. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (13).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...