Hlíva ústřičná, zázračná houba

Tagy:  houba, vitamíny, plodnice, aminokyseliny, steroly, hlíva

Sponzorované odkazy:

Hlíva ústřičná, zázračná houba

Hlívu ústřičnou jistě známe z populárních pořadů o vaření. V obchodech jsme na ni již zcela jistě také narazili. Tak proč si tuto chutnou houbu konečně nekoupit a nepřipravit z ní lahodný pokrm, když je nejen skvěle chutná, ale je dokonce velice zdravá?

O hlívě

Hlíva ústřičná je poměrně nenápadná houba s masitými plodnicemi, která vyrůstá na podzim i v zimě. Roste na kmenech či pařezech stromů a pěstovat ji lze i na pilinách listnatých stromů. Houby se sbírají celé, ale konzumují se hlavně plodnice, jelikož třeně či starší plodnice bývají tuhé. Houba je velmi chutná a má široké využití. Při sběru nás jistě potěší fakt, že splést si hlívu ústřičnou s některým z jedovatých druhů hub je téměř nemožné.

Proč působí hlíva ústřičná na náš organismus tak zázračně?

Není tajemstvím, že hlíva má na lidské tělo mnohé pozitivní účinky. Její pravidelná konzumace působí jako prevence před mnoha vážnými onemocněními. Obsahuje velké množství vitamínů, zejména tedy vitamíny skupiny B, C a D. Kromě vitamínů bychom v hlívě našli také proteiny, enzymy, mastné kyseliny, aminokyseliny a steroly. K nejzastoupenějším stopovým prvkům pak patří bór, draslík, fosfor, jód, měď, selen, sodík, zinek a v neposlední řadě také železo. Hlívá ústřičná obsahuje i celou škálu jednoduchých i složitých cukrů.

V čem může být chutná houba prospěšná

Hlívá ústřičná přispívá významnou měrou k našemu zdraví a k tomu, aby tělo i orgány správně fungovaly. Pravidelná konzumace hlívy nás dokáže uchránit před zhoubnými onemocněními a vážnými zdravotními obtížemi. Látky obsažené v hlívě ústřičné dokáží upravit krevní tlak a snížit hladinu cholesterolu v krvi, čímž výrazně pomohou především kardiakům. Hlíva ústřičná dokáže rregenerovat vnitřní orgány, jako jsou ledviny či játra a také pomáhá ke zlepšení metabolismu. Zlepšení se dočkáme také u kožních onemocnění a u zánětů. Snížení hladiny cukru v krvi ocení zejména diabetici. Hlíva pomáhá také alergikům.

Proč si dopřát k jídlu hlívu ústřičnou?

Z výše zmíněného zcela jistě vyplývá, že hlíva ústřičná má téměř zázračné schopnosti prospěšné celému organismu. Dokáže aktivovat buňky a zvýšit obranyschopnost. Svými účinky je srovnatelná s houbou šii-take a je snadno dostupná a navíc velmi chutná. Z hlívy ústřičné si můžeme připravit celou řadu chutných pokrmů a použít ji do omáček, polévek i nejrůznějších směsí a salátů.

Autor: Allen GathmanAutor: Allen Gathman

Článek Hlíva ústřičná, zázračná houba byl publikován 21. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...