Vysoký krevní tlak nepodceňte

Tagy:  cholesterol, cévy, srdce, mozek, krev, krevní oběh, okysličování, živiny

Sponzorované odkazy:

Vysoký krevní tlak nepodceňte

Vysoký krevní tlak je onemocněním, které sužuje vekou část populace. Jedná se o takzvanou civilizační chorobu, která může mít velmi vážné následky a je proto nutné zajímat se o její léčbu.

O krevním tlaku

Průchodnost cév hraje v okysličování organismu a vstřebávání živin důležitou roli. Dojde-li ke zhoršení stavu cév, krev protéká pomaleji a její tlak na stěny arterií se zvyšuje. Tím vzniká problém, o kterém hovoříme jako o vysokém krevním tlaku či hypertenzi. Normální krevní tlak dosahuje hodnoty 120/80. Vysoký krevní tlak 140/90.

Jak vysoký krevní tlak vzniká

Příčin vzniku vysokého krevního tlaku je mnoho. V prvé řadě je můžeme rozdělit na primární a sekundární. Příčiny primární hypertenze mohou být následující. Dědičnost hraje velkou roli a vyskytuje-li se v naší rodině vysoký tlak, je pravděpodobné, že postihne i nás. Měli bychom proto důsledně dbát na správnou životosprávu. Stravování má na krevní tlak rovněž zásadní vliv. Tučná jídla přispívají ke zvýšení cholesterolu v krvi, který se usazuje na stěnách cév a ucpává je. Kouření, káva i alkohol zhoršují kvalitu cév. Také stres a nedostatek pohybu má na krevní tlak neblahý vliv. Zdravé stravování je důležité také jako prevence před obezitou, která rovněž nepřináší nic dobrého.

O sekundární hypertenzi hovoříme tehdy, je-li doprovodným symptomem nějakého jiného onemocnění. Často doprovází choroby srdce či špatně fungující ledviny. Vysoký krevní tlak bývá symptomem cukrovky, ale také obvykle podceňovaných depresí.

Důsledky vysokého krevního tlaku

Důsledky hypertenze jsou mnohdy velmi vážné a život ohrožující. Je to především kornatění tepen a nedostatečné zásobování organismu živinami. Postupně to má velmi špatný vliv na zdraví orgánů, jako jsou ledviny, mozek a především srdce.

Chraňte se před nebezpečným vysokým krevním tlakem

Vysokému krevní tlaku je nejlepší předejít a to především vyvarováním se možným příčinám jeho vzniku. Je to zejména dodržování zásad zdravého životního stylu. Doporučuje se tedy nekouřit, vyvarovat se nadměrné konzumaci alkoholu a kávy. Stravovat se zdravě, zbytečně nesolit a nepřehánět to s tučným jídlem. Věnovat se zdravému pohybu a také žít klidně a vyrovnaně.

Ke snížení krevního tlaku si můžeme pomoci také nejrůznějšími preparáty. Mohou to být bylinné čaje a jiné produkty rostlinného původu. Zaměřit se můžeme také na vše, co pomáhá odbourat cholesterol. Bude to mít totiž v důsledku vliv i na krevní tlak.

Článek Vysoký krevní tlak nepodceňte byl publikován 18. října 2010 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...