Bílkoviny v potravinách – proč jsou tak důležité?

Tagy:  proteiny, aminokyseliny, kolagen, maso, dieta, celiakie, bílkoviny

Sponzorované odkazy:

Bílkoviny v potravinách – proč jsou tak důležité?

Bílkoviny, nebo-li proteiny patří mezi vysokomolekulární látky složené z aminokyselin. Pro správnou funkci a zdravý vývoj lidského těla jsou stejně nezbytné jako cukry (sacharidy) a tuky (lipidy). Proteiny jsou zkrátka podstatou všech živých organismů na naší planetě.

Potřebujeme jich mnoho

Proteiny v lidském organismu zastávají mnoho nenahraditelných funkcí. Různé bílkoviny zástavaí různé nezbytné úlohy. Uvést si můžeme například kolagen (základní stavební hmota pojivových tkání), elastin (základní složka některých typů vaziva, zajišťuje elastické vlastnosti vaziv), keratin (základní složka vlasů, chlupů a nehtů). Další nepostradatelná proteiny jsou aktin (umožňuje pohyby uvnitř buňky i pohyb buňky samotné) a myosin (slouží především k vytváření aktivního pohybu).

Dodávejte tělu dostatek

Aby naše tělo netrpělo nedostatkem bílkovin, musíme jej jimi pravidelně zásobovat. Jak již bylo zmíněno, proteiny se skládají z aminokyselin, kterých existuje přibližně 80, avšak lidskému tělu bohatě postačí necelých 22 těchto jednotek. Lidský organismus je schopen vyrobit si až 13 aminokyselin sám, ale zbylých 9 (esenciální aminokyseliny )mu musíme takzvaně uměle dodat. Vědecké studie uvádějí výživové tabulky, které jasně dokazují, že největším zdrojem bílkovin jsou maso (kuřecí prsa, hovězí, vepřové a ryby), mléčné výrobky (mléko, jogurty, sýry, vejce..), luštěniny (hrách, fazole, čočka, sója…), ořechy a semínka, zrní a obilniny (rýže, pšenice, oves…). Proteiny nemusíme získávat pouze z potravy, ale také díky suplementům nebo-li proteinovým koncentrátům, což je například syrovátka.

Bílkoviny v mase, autor: SoycultoBílkoviny v mase, autor: Soyculto

Buďme na své zdraví opatrní

Při zvýšeném příjmu bílkovin nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin, které tělu pomáhají lépe trávit. Pokud bude naše strava plnohodnotná a rozmanitá na nejrůznější druhy potravin, nehrozí nedostatek aminokyselin ani jiných životně nezbytných látek.

Nedostatek bílkovin lidskému organismu v našich životních podmínkách naštěstí nehrozí. Téměř každá domácnost se stravuje masem, mléčnými výrobky či například rýží. Avšak rizikovými skupinami bývají lidé, držící neodborně sestavené diety, které ve většině případů proteiny postrádají.

Když bílkoviny nemůžeme

Jednou z nejznámějších nepříjemných nemocí je celiakie, což je nesnášenlivost lepku (bílkovina některých obilovin). Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu, trpí průjmy a poruchami vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Proto se nemocným doporučují potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky a prosa. Naopak pšenici, žitu, ječmeni a ovsu se alergici musejí vyvarovat. Pečlivě by měli číst složení každé potraviny před konzumací.

Bílkoviny v luštěninách, autor: pizzodisevoBílkoviny v luštěninách, autor: pizzodisevo

Článek Bílkoviny v potravinách – proč jsou tak důležité? byl publikován 12. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...