Žlučníková dieta není věda

Tagy:  žlučníkové kameny, žluč, trávení, bolesti

Sponzorované odkazy:

Žlučníková dieta není věda

Na žlučníkovou dietu je nutné přejít, léčíme-li se ze žlučníkových potíží. Vedlejším přínosem této diety je ovšem také úbytek tuku v našem těle, jelikož konzumaci tučných potravin tato dieta vylučuje. Seznamte se se žlučníkovou dietou, není složitá a pustit se do ní můžete, ať už to váš zdravotní stav vyžaduje, či nikoli.

Základní principy žlučníkové diety

Žlučníková dieta se snaží především vynechat z jídelníčku potraviny, které vytlačují žluč ze žlučníku do dvanácterníku, kde napomáhá trávení. Při vzniku žlučových kamenů je tento proces doprovázen prudkými bolestmi. Při zánětu žlučníku nás mimo jiné sužují také horečky. Dojde-li k jedné z těchto nepříjemností, je nutné začít léčbu a zahájit žlučníkovou dietu, která přímo zakazuje některé potraviny. Nabádá také ke zmenšení porcí a k dodržování pitného režimu. Vyhnout bychom se měli také stresovým situacím.

Pochoutkou může být i zelenina, autor: McKay SavagePochoutkou může být i zelenina, autor: McKay Savage

Co z jídelníčku vynechat

Žlučníková dieta zakazuje tučná jídla, zejména tedy ořechy, čokoládu, tučné sýry, vejce, uzeniny, tučné maso, některé druhy zeleniny jako je česnek, zelí, okurka ředkvičky, nakládaná zelenina, luštěniny a také některé čerstvé ovoce. Nedoporučuje se ani pokrmy péct či grilovat a příliš kořenit. Kynuté či listové těsto, dokonce i čerstvý chléb je při žlučníkové dietě zakázaný.

Doporučené stravování

Při žlučníkové dietě bychom měli pokrmy připravovat vařením či dušením a tepelná úprava by neměla překročit dobu 10ti minut. Tuky by se měly užívat v co nejmenším množství a zásadně rostlinného původu. Maso konzumujeme jen libové bílé z mladých zvířat, například telecí, kuřecí či krůtí. Dovolené jsou pouze ryby s nízkým obsahem tuku. Dopřát si můžeme šunku a nízkotučné mléčné výrobky. Z ovoce si můžeme vybrat třešně, višně, jablka, meruňky či banány. Kořenit můžeme bazalkou, majoránkou, bobkovým listem, kmínem či sladkou paprikou.

Příprava pokrmů podle žlučníkové diety

Při výběru potravin je určující množství tuku. Úprava by pak měla být co nejšetrnější, vařením či dušením nebo pečením nasucho. Důležité je nepřepalovat tuky a do pokrmů je přidávat, až když jsou hotové. Se zeleninou, která nadýmá by se to nemělo přehánět a kombinovat ji s mrkví či špenátem. Přílohy můžeme podávat libovolné, vynecháme pouze kynutý knedlík. Zařadit můžeme i čerstvé ovoce a zeleninu. Podáváme například mrkvový salát či salát z čínského zelí.

Článek Žlučníková dieta není věda byl publikován 9. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...