Vitamín E – cesta ke zdraví i kráse

Tagy:  ořechy, tokoferol, onemocnění, špenát, avokádo, organismus, vitamíny

Sponzorované odkazy:

Vitamín E – cesta ke zdraví i kráse

Stejně jako bílkoviny, cukry, tuky a minerály jsou také vitaminy nepostradatelnou součástí nejen lidského organismu, ale také každodenní potravy.

Nezbytné vitamíny

V našem těle se objevuje celkem třináct základních vitamínů a obecně mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Pokud tělo trpí nedostatkem vitaminů, mohou se objevovat poruchy funkcí organismu nebo dokonce velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se tělo zbaví vyloučením.

Vitamín E neboli Tokoferol je přírodní chemickou látkou nezbytně potřebnou k funkci lidského organismu. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, slouží v těle jako důležitý antioxidant a chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Tokoferol je obsažen v mnoha chutných potravinách, které jsou běžně k dostání v každé samoobsluze či supermarketu a jsou to například: mandle, avokádo, brokolice, kukuřice, kukuřičný olej, lněný olej, lískové oříšky, burské oříšky, sójový olej, slunečnicová semínka, špenát, pšeničná semínka, máslo, mléko, sója a další.

Správné množství vitamínu E

Každý jedinec má denní dávky tokoferolu určené dle věku. Kojenci od narození do jednoho roku by měli denně přijmout 3–4 mg, děti od tří do deseti let 6–7 mg, muži od 11 let mají stejnou dávku až do stáří a to 10 mg na den a ženské doporučené dávkování je 8 mg. Veškeré vitaminy a tím i vitamin E jsou obsaženy nejen v potravě, ale také v kapslích či tabletách běžně dostupných v lékárnách či speciálních obchodech. Jejich denní dávkování určí lékař nebo lékárník. Jedním z přípravků je antiox obohacený o antioxidanty, minerální látky, vitamin C a oxid zinečnatý.

Vyberte si svoji oblíbenou formu vitamínu E, autor: s58yVyberte si svoji oblíbenou formu vitamínu E, autor: s58y

Dopřejte si E

Lycoforce patří mezi další přírodní kapsle obsahující lykopen (výtažek z rajčat), který chrání buňky těla před poškozením, přispívá k ochraně před UV zářením a je důležitý pro dobrou činnost srdce. Výbornou variantou plnou tokoferolů je instantní nápoj Finedrink, který je doslova nabitý minerály a vitamíny všeho druhu. Jeho hypotonické složení usnadňuje transport vody do dehydrovaného organismu a je velice vhodný hlavně pro sportovce a diabetiky.

Na zdraví

Funkce ,,éčka‘‘ je rozmanitá po všech směrech. Při jeho dostatku je podporována tvorba červených krvinek, snižuje se riziko infarktu myokardu. Vitamín E dále podporuje imunitu a je velmi důležitý antioxidant, oceníme ho při prevenci před rakovinou. Naopak pokud naše tělo strádá a nepřijímá dostatečné množství vitaminu E, hrozí letargie, apatie, nemožnost koncentrace či nervová dysfunkce.

Článek Vitamín E – cesta ke zdraví i kráse byl publikován 3. října 2010 v 21.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...