Chlamydie - příznaky a léčba

Tagy:  chlamydie, pohlavní nemoci, pneumonie

Sponzorované odkazy:

Chlamydie - příznaky a léčba

Chlamydie jsou nenápadní ničitelé. Usidlují se uvnitř buněk a parazitují na nich. Způsobují širokou škálu nejrůznějších nepříjemných onemocnění močových a pohlavních orgánů, plic, mozku, kloubů a srdce. Jejich léčba bývá zdlouhavá a náročná, jelikož se rychle šíří a napadají stále nové a nové buňky.

Jaké jsou druhy chlamydií?

Chlamydií existuje celá řada, ale pouze tři druhy jsou nebezpečné pro lidský organismus. Jsou to:

  1. Chlamydie trachomatis – tento druh chlamydie napadá močové a pohlavní orgány, kde způsobuje záněty močovovodů, močového měchýře, děložního čípku, varlat a prostaty, u těhotných žen může vést až k potratům a při neléčení vede až k neplodnosti. K jejímu přenosu dochází většinou při nechráněném pohlavním styku, ale nakazit se lze i v saunách, bazénech či při styku s infikovaným prádlem. Mezi příznaky nákazy chlamydií trachomatis patří svědění, puchýře na genitáliích, pálení, zapáchající výtok, mírné krvácení, bolest při pohlavním styku, bolesti břicha, bolesti při močení, atd. Často se, ale stává, že nemoc probíhá zcela bez příznaků. Při kontaktu s okem způsobuje vážné záněty spojivek a může vést dokonce až k oslepnutí. Léčba chlamydie trachomatis spočívá především v jejím časném odhalení a to nejlépe do týdne od nákazy. Prevencí je pak pravidelná intimní hygiena, vyhýbání se nechráněnému pohlavnímu styku a pravidelné preventivní návštěvy lékaře.
Chlamydie trachomatis. Autor: Marcus007Chlamydie trachomatis. Autor: Marcus007
  1. Chlamydie pneumonie – je nejrozšířenějším druhem chlamydie. Jak je uvedeno v samotném názvu, tento druh napadá především plíce a dýchací ústrojí. Jedná se o kapénkovou chorobu a je tudíž přenosná vzduchem, podobně jako chřipka. Příznaky chlamydie pneumonie jsou silný dráždivý kašel, bolesti a škrábání v krku, bolest hlavy, silné pocení, únava, zimnice, bolest na prsou, opakující se záněty horních cest dýchacích, bolesti svalů a kloubů. Chlamydia pneumonie může způsobit nemoci jako jsou zánět plic, astma a bronchitida. Chlamydie pneumonie se povětšinou léčí pomocí antibiotik.
  2. Chlamydie psittaci – tato chlamydie je zatím nejméně známým druhem. Vyskutuje se především u zvířat, ale je přenosná i na člověka. K nákaze dochází při kontaktu s infikovaným peřím, trusem či výkaly zvířat. Typické příznaky nemá, je pouze známo, že napadá nervový systém a zhoršuje příznaky již probíhajících nemocí.

Článek Chlamydie - příznaky a léčba byl publikován 5. října 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...