Hemeroidy - příznaky a léčba

Tagy:  hemeroidy, hemoroidy, konečník

Sponzorované odkazy:

Hemeroidy - příznaky a léčba

Ve statistikách se uvádí, že hemeroidy (nebo správně hemoroidy) trpí až tři čtvrtiny obyvatel České republiky. I přes toto vysoké číslo jsou hemeroidy stále problémem, o kterém se „nemluví“. Velká část postižených se za hemeroidy stydí a nevyhledají včas lékařskou pomoc. Což je ovšem škoda, protože pokud s léčbou hemeroidů začnete včas, je léčba poměrně rychlá, bezbolestná a ušetříte se případných komplikací i rozvoje dalších onemocnění jako je zánět, či vyhřeznutí konečníku.

Co jsou hemeroidy?

Hemeroidy se objevují v oblasti konečníku a zjednodušeně se dá říci, že jsou podobné křečovým žílám. Vždyť také na žílách vznikají. Pokud stěny žil ochabnou, hůře snášejí tlak krve při námaze, rozšiřují se a vznikají na nich uzly nebo výdutě. Ty se podle místa vzniku dělí na vnitří a vnější:

  1. Vnitřní – jsou umístěny uvnitř konečníku. Jejich prvními příznaky jsou nepříjemný tlak při stolici, často připomínající zácpu. Pokud se nezačnou léčit objevuje se dále krev ve stolici nebo krvácení z konečníku a můžou vést až k vyhřeznutí konečníku.
  2. Vnější – pro tento druh hemeroidů jsou typické vystupujicí útvary přímo u řitního otvoru. Provází je svědění,pálení kůže a ztížená možnost očisty konečníku.

Jaké jsou příčiny vzniku hemeroidů?

Důvodů proč hemeroidy vznikají je hned celá řada. Patří sem:

  • dědičnost
  • špatné stravovací návyky – tučná a kořeněná jídla, nedostatek vlákniny, častá konzumace alkoholu
  • obezita
  • nedostatek fyzické aktivity
  • těhotenství
  • časté zácpy
  • nedostatečný pitný režim, atd.
Hemeroidy vznikají v oblasti konečníku a řitního otvoru. Autor:Olek RemezsHemeroidy vznikají v oblasti konečníku a řitního otvoru. Autor:Olek Remezs

Jak se hemeroidy léčí?

V dřívějších dobách se hemeroidy léčily pouze chirurgickou metodou za hospitalizace postiženého. V dnešní době, ale již existují šetrnější metody, na které pacient může docházet ambulantně. K chirurgickým zákrokům se přistupuje většinou až pokud je tato léčba neúčinná či v pozdějším stádiu onemocnění.

Jak poznat, že máte hemeroidy?

Pokud trpíte bolestmi v oblasti konečníku a řitního otvoru, pálením, svěděním, bolestí při sezení, nebo krvácením z konečníku, pak se o hemeroidy jedná a je nejvyšší čas vyhledat lékaře
Ale i když je krvácení z konečníku jedním z typických příznaků nemusí se vždy o hemeroidy jednat. Může to znamenat třeba pouze podráždění konečníku po tužší stolici, nebo také signalizovat mnohem závažnější onemocnění.

Článek Hemeroidy - příznaky a léčba byl publikován 19. října 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...