Ledviny a jejich nemoci - příznaky a léčba

Tagy:  ledviny, onemocnění ledvin, selhání ledvin, nádor ledvin

Sponzorované odkazy:

Ledviny a jejich nemoci - příznaky a léčba

Ledviny jsou asi 12 cm velkým párovým orgánem umístěným na obou stranách bederní páteře. Jsou bohatě prokrvené a každou minutu přes ně proteče 1 l krve.

Jakou mají ledviny v těle funkci?

Ledviny plní hned celou řadu životně důležitých funkcí:

  • regulují celkové množství vody v organismu
  • čistí krev od močovin
  • udržují vnitřní postředí těla v rovnováze – poměr minerálů (chlorid, draslík, vápník, fosfor a sodík) a kyselin
  • produkují hormony – renin, calcitriol a erytropoetin

Každý den ledviny profiltrují až 170 l močoviny, přičemž z těla je vyloučeno jen 1 až 2 litry moče, v závislosti na množství přijatých tekutin.

Ledviny jsou životně důležitý párový orgán. Autor: Roxbury-deLedviny jsou životně důležitý párový orgán. Autor: Roxbury-de

Jaké jsou nemoci ledvin?

Onemocnění ledvin lze obecně rozdělit do dvou skupin:

  1. onemocnění přímá – tato onemocnění se týkají pouze ledvin
  2. onemocnění nepřímá – jsou součástí jiného rozšířenějšího onemocnění

Obě skupiny se velmi těsně prolínají. U všech onemocnění ledvin však hovoříme o selhání ledvin. Liší se pouze průběhem a rozsahem totoho selhání. Těmito onemocněními jsou:

  1. akutní selhání ledvin – je velmi často následkem úrazu, infarktu, poklesu krevního tlaku, infekcí ledvin, ledvinových kamenů, rakovinou prostaty či močového měchýře, atd. Dochází při něm k úplnému přerušení či významnému omezení funkce ledvin. Jejími příznaky jsou otoky, méně moči, vysoký krevní tlak, bledá kůže, křeče, změny chování, poruchy srdečního rytmu a zvracení či nevolnosti.
  2. chronická nedostatečnost ledvin – nebo také chronické selhání ledvin. Jedná se postupnou ztrátu funkce ledvin, často následkem dlouhodobé nemoci či dlouhodobého užívání léků. Zatím není nutná dialýza či transplantace ledvin. Pro chronickou nedostatečnost ledvin jsou typické příznaky jako únava, bolest hlavy, nechutenství, zvracení, časté močení, neustálá žízeň, vysoký krevní tlak, porucha růstu, atd.
  3. terminální selhání ledvin – je tzv. konečným stavem selhávání ledvin. Projevuje se únavou, zvracením, průjmy, apatíí, bledou kůží a jejím svědením, bolestmi kostí, bolestmi hlavy, ztíženým dýcháním. Většinou je následkem chronického selhávání ledvin, ale může se objevit i po akutním selhání. Po terminálním selhání ledvin musí postižený podstupovat dialýzu či dokonce přistoupit k transplantaci ledvin.
  4. ledvinová kolika – bývá často způsobena zaklíněnými ledvinovými kameny. Projevuje se bolestmi břicha a třísel, zvracením, pocením.
  5. nádory ledvin – tvoří samostatnou skupinu nemocí ledvin. Typickým příznakem nádoru ledvin je krev v moči či lze samotný nádor na bedrech nahmatat. Doprovodnými příznaky jsou únava, nechutenství, výrazné hubnutí, časté vysoké teploty. Při výskytu nádorového onemocnění se postižená ledvina pacientovi odejme celá a dále se pokračuje v léčbě chemoterapií, radioterapií, embolizací a hormonální léčbou.

Článek Ledviny a jejich nemoci - příznaky a léčba byl publikován 25. října 2010 v 22.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...