Domácí jogurty pro naše zdraví

Tagy:  domácí jogurt, jogurtová kultura, zdravá výživa, mléko, mléčné výrobky, imunita

Sponzorované odkazy:

Domácí jogurty pro naše zdraví

Z toho, co si vyrobíme sami doma, jistě máme vždy velkou radost. Pokud se jedná o potraviny, pak dokonce dvojnásobnou, jelikož si skutečně pochutnáme. Máme totiž možnost připravit si vše podle svých chutí a přesně nám na míru. Jiné to není ani u domácích jogurtů, které zachutnají celé rodině a prospějí zdraví.

Proč zatoužit po domácím jogurtu

Výroba domácího jogurtu není ani tolik záležitostí úspory, jako získání kvalitního domácího produktu s vlastním přičiněním kdykoli nás napadne. Příprava domácího jogurtu je velmi snadná a zabere minimum času. Naopak výsledek, který získáme, si dosyta užijeme. Kvalitní domácí jogurt ocení celá rodina a využití najde jak při přímé konzumaci, tak jako součást dalších kuchařských postupů. Dejte si trochu práce a vyrobte produkt, který potěší celou rodinu a kromě skvělé chuti prospěje i zdraví.

Cesta k vlastnímu domácímu jogurtu

Připravit si doma vlastní chutný jogurt určitě stojí méně práce, než jste si představovali. Příprava je snadná a rychlá. Na litr mléka, ze kterého budeme jogurt vyrábět si připravíme kelímek živého jogurtu (bílého, bez příchuti), či sáček jogurtové kultury. Mléko přivedeme v kastrolu k varu a poté jej odstavíme a necháme zchladnout do teploty 40–45 stupňů. Mezitím přimícháme kelímek živého jogurtu či sáček jogurtové kultury. Při této teplotě se dobře množí jogurtové kultury a máme tak záruku, že získáme chutný zdravý a jogurt. rozdělíme do skleniček. Ty zabalíme a vložíme pod peřiny či do trouby zapnuté na mírné vyhřívání. Jogurt necháme tímto způsobem odpočívat několik hodin, nejlépe však přes noc.

Výroba v jogurtovači, autor: craigemorselsVýroba v jogurtovači, autor: craigemorsels

Ptáte se co dál s jogurtem?

Zdravý domácí jogurt upotřebíme v celé řadě nejrůznějších receptů, konzumovat jej samozřejmě můžeme také v jeho nejpřirozenější podobě. Přidáním marmelády či rozmixovaného ovoce získáme chutný ovocný jogurt s intenzivní chutí a ryze přírodními ingrediencemi. Vmíchat můžeme rozmačkaný banán, lesní plody či jahody. Sladit můžeme přírodním třtinovým cukrem, medem či třeba oblíbených a chutným javorovým sirupem. Zdravou snídani získáme, přelijeme-li sklenkou jogurtu hrst ovesných vloček s oříšky a rozinkami. Oblíbená je také kombinace ovocného jogurtu a cornflakes. Fantazii se meze nekladou a jogurt lze použít i při přípravě různých ovocných řezů a podobně. Doma vyrobená dobrota potěší celou rodinu.

Článek Domácí jogurty pro naše zdraví byl publikován 25. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...