HIV - první příznaky

Tagy:  HIV, AIDS, nechráněný pohlavní styk, ztráta imunitního systému

Sponzorované odkazy:

HIV - první příznaky

V současné době je v České republice evidováno 1410 HIV pozitivních lidí. Celosvětově se počet nakažených virem HIV pohybuje okolo 40 milionů, především ze zemí Afriky a Asie.

Co je HIV?

HIV (Human Immunodeficiency Virus neboli Virus Imunitní Nedostatečnosti) napadá v lidském organismu bílé krvinky a způsobuje tak ztrátu imunitního systému organismu. Organismus se poté stává náchylný k onemocnění a není schopen se bránit.Po propuknutí v těle nakaženého přechází virus HIV v onemocnění AIDS ( Acquired Immune Deficiency Syndrome neboli Syndrom Získaného Imunodeficitu)
Virus HIV byl poprvé objeven roku 1983 nezávisle na sobě ve Francii a v USA. V současné době jsou známy dva typy viru:

  1. HIV 1 – jeho výskyt je celosvětový
  2. HIV 2 – vyskytuje se zatím pouze na západě Afriky

Jak se virus HIV přenáší?

Virus HIV je přenosný pouze z člověka na člověka. U zvířat tento virus zatím nebyl prokázán.
Virus HIV se přenáší všemi tělními tekutinami, tzn. krví, slinami, spermatem, poševním sekretem a mateřským mlékem. Aby k nákaze virem HIV došlo, musí být se do těla dostat určité množství viru.Celkově existují tři způsoby nákazy virem HIV:

  1. Přenos krví – tento druh přenosu je velmi častý u narkomanů při vzájemném půjčování injekčních stříkaček a jehel. K nákaze ale také může dojít při krevních transfuzích, při tetování, piercingu či společném užívání žiletek či kartáčku na zuby.
  2. Nechráněný pohlavní styk – je nejčastějším způsobem přenosu viru HIV. K nákaze může dojít jak při normálním, tak i orálním a análním sexu. Jedinou účinnou prevencí přenosu je používání kondomu.
  3. Přenos z matky na dítě – zde se je riziko nákazy během těhotenství, při porodu a při kojení. V současné době jsou všechny těhotné ženy automaticky na přítomnost viru HIV testovány. Pokud se přítomnost viru prokáže, je zahájena léčba, která riziko přenosu viru HIV na plod dokáže velmi snížit.
HIV je přenosný pouze z člověka na člověka. Autor: Los Alamos National LaboratoryHIV je přenosný pouze z člověka na člověka. Autor: Los Alamos National Laboratory

Jaké jsou příznaky viru HIV?

Virus HIV prochází celkem 4 fázemi, než se z něj stává AIDS.

  1. První fáze – inkubační doba viru HIV do propuknutí prvních příznaků se pohybuje v rozmezí 3 až 6 týdnů. Příznaky jsou často podobné virovému onemocnění. Patří sem:
  • horečka
  • zvětšené lymfatické uzliny v podpaží, na krku, tříslech
  • vyrážka (tmavé vypouklé pupínky)
  • bolesti hlavy
  • nechutenství
  • zvracení
  • afty
  • bílý povlak v ústech
  • průjem, atd.

Tyto příznaky trvají asi 2 týdny a poté samovolně odeznívají.

  1. Druhá fáze – objevuje se v období mezi dvěma a deseti lety od nákazy a u většiny nakažených probíhá zcela bez příznaků. Pouze u malé části se objevují příznaky jako
  • hubnutí
  • dlouhodě zvětšené uzliny
  • pocení
  • silné průjmy
  • bolestivá vyrážka na kůži
  1. Třetí fáze – v této fázi je imunitní systém velmi slabý a tělo je velmi náchylné k jakékoliv nákaze. Dochází k ní většinou v období deseti let od nákazy.
  2. Čtvrtá fáze – je fází propuknutí již samotné nemoci AIDS.

Všechny tyto příznaky ve všech fázích lze zmírnit a jednotlivé fáze prodloužit, pokud se virus odhalen ihned po nákaze a je zahájena léčba.

Jak se virus HIV léčí?

Ač je AIDS nemoc smrtelná, lék na virus HIV zatím není znám. Léčba spočívá ve zmírnění doprovodných příznaků, posílení imunitního systému a prodloužení života nakaženého.

Článek HIV - první příznaky byl publikován 4. listopadu 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (6).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...