Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny

Tagy:  kiwi, ovoce, vitamín C, hořčík, dásně, nachlazení, imunita

Sponzorované odkazy:

Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny

Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny

Kiwi je původně exotické ovoce výrazné barvy a především plné vitamínů. Jeho původ je až v daleké Číně, odkud se až ve 20. století začalo rozšiřovat do zbytku světa, tedy i k nám.

Kiwi a jeho původ

Původní domovinou kiwi, tedy lépe řečeno rostlinky zvané aktinídie ovocná, je Čína. Odtamtud se semena začala rozšiřovat do světa, nejprve překvapivě na Sibiř. Až ve 20. století začalo být kiwi ve velkém pěstováno také na jiných kontinentech. Zejména se dostalo na Nový Zéland, do Spojených států, v Evropě se s ním setkáme především v Itálii, Řecku a Francii.

V průběhu času se kiwi věnovali i šlechtitelé, dnes jsou tedy k dostání různé odrůdy. Mezi sebou se liší na první pohled velikostí a tvarem, rovněž v hustotě a jemnosti chloupků pozorujeme rozdíly, barva dužiny může být také rozdílná. Co se týče barvy, rozlišují se dvě skupiny kiwi – kiwi zelené, tedy to klasické, a kiwi zlaté. Zlaté kiwi má žlutější dužinu, jeho chuť není tak výrazná, je spíše jemnější, sladší. Jeho pěstování i manipulace je však nákladnější, proto se s ním na pultech obchodů setkáme zřídkakdy. O to spíše bychom ho měli ochutnat, pokud se dostaneme do míst, kde roste.

Kiwi a obsah prospěšných látek

Kiwi se proslavilo hlavně díky vysokému obsahu vitamínu C. Více „céčka“ najdeme už jen třeba v šípcích či černém rybízu. Další vitamíny, jako vitamín E či B6, kiwi ve své dužině skrývá také. Dalšími prospěšnými látkami je bezesporu hořčík, fosfor, draslík či vápník.

Autor: pizzodisevoAutor: pizzodisevo

K čemu je kiwi dobré?

Kiwi je v prvé řadě výborným zdrojem vitamínu C. Skutečnost, že ho obsahuje hodně, přispívá k rychlejšímu nástupu jeho účinků. Je tedy dobré při akutních bojích s nachlazením i při dlouhodobější podpoře imunity, pomáhá lepšit stav dásní. Společně s obsaženým hořčíkem také působí blahodárně na cévy, zpevňuje je. Mimo to všechno, vitamín C je také důležitý antioxidant. Působí tak proti vzniklým volným radikálům. Dále je kiwi vhodnou složkou stravy pomáhající zachovat zdravé srdce, prospívá svalům i kostem. Nezanedbatelný je také účinek na psychiku, přispívá k tvorbě hormonů ovlivňujících náladu a schopnost soustředění.

Jak kiwi konzumovat

Nejsnadnější cestou je přímá konzumace čerstvého plodu. Kiwi se také používá k přípravě dezertů, zpracovává se do marmelád, domácích sirupů, kompotů či želé. Kiwi se taktéž suší či proslazuje. Zajímavé je také jako součást osvěžujících nápojů či dření.

Článek Kiwi, lahůdka nabitá vitamíny byl publikován 21. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...