Dělená strava, cesta ke štíhlosti?

Tagy:  dělená strava, sacharidy, bílkoviny, dieta, hubnutí, trávení

Sponzorované odkazy:

Dělená strava, cesta ke štíhlosti?

Dělená strava „frčí“ už nějaký ten rok. Jedněmi vyzdvihovaný zázrak vedoucí k perfektnímu tělu, druhými důvod k pohrdavému zasmání se. Oba tábory obvykle neznají kompromisy. A to je škoda, protože pravda je asi skutečně někde na půli cesty.

Princip dělené stravy

Dělená strava není ani tak dieta v pravém slova smyslu. Spíše se jedná o určitý přístup ke stravování, k sestavování jídelníčku, možná i životnímu stylu celkově. Není o zakazování cukrů, nebo tuků či nařizování konzumace toho či tamtoho. Už z názvu je jasné, že půjde o využívání určitého dělení, tedy dělení potravin do skupin na základě určitého klíče. Dále platí systém pravidel upravující kombinování potravin z různých skupin.

Nejrozšířenější dělení potravin

Potraviny jsou nejčastěji děleny na bílkovinné, sacharidové a neutrální. Toto rozdělení tedy zohledňuje jejich složení, především pak ale procesy související s jejich trávením. Bílkovinná strava totiž vyžaduje přítomnost kyselin, naopak sacharidy potřebují prostředí bez kyselin, tedy zásadité. Z tohoto důvodu se potraviny z jednotlivých skupin mezi sebou nemíchají, konzumují se odděleně. Třetí, poslední skupinou jsou potraviny neutrální. Ty lze konzumovat samostatně či v kombinaci s potravinami bílkovinné, nebo sacharidové povahy.

Kombinování potravin z bílkovinné a sacharidové skupiny vytváří dle teorie dělené stravy neoptimální prostředí pro trávení a způsobuje vytváření či vstřebávání škodlivin.

Bílkovinné potraviny

Do skupiny bílkovinných potravin patří potraviny živočišného původu, tedy všechny druhy mas, ryby a mořské plody, dále vejce a mléčné výrobky. Obecně se však jednotliví propagátoři dělené stravy neshodnou na sóje a výrobcích z ní. Sója je na jednu stranu bohatá na bílkoviny, na druhou stranu se jedná samozřejmě o rostlinu.

Další, pro mnohé překvapivé bílkovinné potraviny jsou citrusy a veškeré další kyselé ovoce a vařená rajčata.

Sacharidové potraviny

Zde nalézáme hlavně rostlinné produkty. Patří sem obilniny, pokud možno v celozrnné úpravě, dále některé ovoce a zelenina. Jsou to hlavně sladké druhy, na sacharidy jsou také bohaté brambory nebo třeba kukuřice.

Neutrální potraviny

Ve skupině neutrálních potravin najdeme většinu zeleniny, ořechy, tuky a oleje, řadu výrobků s vysokým procentem tuku, tedy tučné sýry nebo ryby.

Výsledek změny jídelníčku

Potraviny bílkovinné a sacharidové povahy by se neměly míchat během dne. Co by mělo být výsledkem, v tom se jednotlivé teorie liší. Dle některých by mělo docházet ke zdravému trávení, dle jiných se snižuje příjem energie a v důsledku toho se hubne. Doporučit lze asi jen vyzkoušet, ale rozumně.

Článek Dělená strava, cesta ke štíhlosti? byl publikován 24. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...