Cholesterol, pravdy a mýty o něm

Tagy:  cholesterol, tuky, obezita, cévy, srdce, stravování, vejce, životospráva

Sponzorované odkazy:

Cholesterol, pravdy a mýty o něm

Cholesterol, slovo, které samo o sobě nezní moc příjemně. Mýty však z něj udělali něco, co mnohé straší ve dne v noci.

Cholesterol, co to je?

Cholesterol je nejlépe popsán prostřednictvím chemických zápisů. Pro nás je takto však zcela nepoužitelný. V podstatě naštěstí stačí vědět, že se jedná o látku, která je pro lidský organismus nezbytně nutná. Zajišťuje totiž zpracování tuků, zrovna tak se podílí na výstavbě membrán buněk. Tak jako u jiných látek, i u cholesterolu platí, že důležitá je správná míra.

Cholesterol hodný a zlý

Cholesterol neputuje tělem osamoceně, ale váže se na další částice (lipoproteiny). Díky tomu vzniká tzv. HDL cholesterol a LDL cholesterol. Zde se dostáváme k první mylné informaci o cholesterolu. Není totiž cholesterol jako cholesterol a „vysoká hladina cholesterolu“ je zavádějící informací. Pokud se jedná o HDL cholesterol, je vysoká hladina žádoucí. Je totiž tím „hodným“ cholesterolem. Naopak vysoká hladina LDL cholesterolu vyžaduje nápravu situace. Tento typ cholesterolu je pro organismus škodlivý, způsobuje uspávání cév a je ohrožením pro srdce.

Genetické dispozice, ano, ale…

Sklon ke zvýšené hladině špatného cholesterolu je často dán genetickými dispozicemi. Ty však obvykle nestačí, za zvýšenou hladinu tak může více faktorů. Zásadní roli zde hraje životospráva, tedy způsob stravování, nedostatek pohybu, obezita. Existují samozřejmě i další příčiny, jako jsou onemocnění některých orgánů nebo třeba užívání určitých léků.

Že nic nebolí, to (ne)znamená OK

Mnozí cholesterol podceňují. Pokud je nic nebolí, nenapadne je, že by něco mohlo být v nepořádku. To je však jeden z největších omylů, protože zvýšená hladina cholesterolu na sebe dlouho neupozorňuje. Jediným důkazem jsou pouze krevní testy.

Žádné tuky? Další omyl

Dieta redukující hladinu škodlivého cholesterolu se nemůže zakládat na omezení příjmu tuků. Tuky organismus potřebuje a stále by měly tvořit zhruba 30 procent energetického příjmu. Důležité je se však zaměřit na kvalitu tuků. Konzumovat by se měly zejména kvalitní rostlinné oleje, omezení platí pro živočišné tuky. Příjem vlákniny je třeba také hlídat.

Vejce a cholesterol

Řada potravin má velmi špatnou pověst ve spojitosti s cholesterolem. Třeba vejce. Vejce přitom obsahuje pouze malé množství tuku, které je zodpovědné za zvyšování LDL cholesterolu v krvi.

Článek Cholesterol, pravdy a mýty o něm byl publikován 9. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...