Zánět průdušek

Tagy:  zánět průdušek, bronchitida, průdušky, kašel

Sponzorované odkazy:

Zánět průdušek

Zánět průdušek je v zimních měsících poměrně časté onemocnění. Tedy pokud hovoříme o akutním zánětu průdušek, ten chronický se může objevit kdykoliv. Není totiž způsoben virem, ale špatným životním stylem.

Co je zánět průdušek a příčiny jeho vzniku?

Zánět průdušek neboli bronchitidu si lze rozdělit na dva tábory, akutní a chronický. Každý má totiž jinou příčinu vzniku:

1) Akutní zánět průdušek – je způsoben virovou infekcí. Bakterie se usazují na sliznici průdušek a způsobují její nadměrné zahlenění. Objevuje se povětšinou při nachlazení a do několika dnů odeznívá. Vyskytuje se především u dětí a u lidí s oslabenou imunitou.

2) Chronický zánět průdušek – hojně se vyskytuje především u kuřáků, kdy jsou průdušky zahášeny škodlivinami. Dá se vlastně říci, že pokud člověk kouří, je téměř jisté, že bude trpět chronickým zánětem průdušek. Chronický zánět průdušek je dlouhodobý a může vést i k vážnějším plicním chorobám.

Chronickým zánětem průdušek trpí každý pátý člověk v ČR. Autor obrázku: RastrojoChronickým zánětem průdušek trpí každý pátý člověk v ČR. Autor obrázku: Rastrojo

Jaké jsou příznaky zánětu průdušek?

Stejně jako jsou jiné příčiny vzniku u akutního a chronického zánětu průdušek, jiné jsou i jejich příznaky.

1) Akutní zánět průdušek – projevuje se silným kašlem, zvýšenou teplotou, bolestí v hrudi, únavou, nechutenstvím a bolestí hlavy. Nejprve se jedná o kašel suchý, ale po několika dnech se začne hlen uvolňovat a nemocný tzv. vykašlává.

2) Chronický zánět průdušek – u tohoto druhu zánětu je kašel dlouhotrvající (minimálně tři měsíce) a je doprovázen postupným vykašláváním usazeného hlenu,v pozdějším stadiu se mohou přidat potížemi s dýcháním, nedostatečným prokrvením kůže, hubnutím, otoky končetin, zvětšením jater a také oslabená srdeční činnost.

Jak se zánět průdušek léčí?

Při akutním zánětu průdušek se ve většině případů ordinuje klid na lůžku, dostatek tekutin, léky na snížení teploty, léky na odkašlávání hlenu a antibiotika. Diagnostika chronického zánětu průdušek není tak snadná. Nejspolehlivěji se dá určit rengenem plic. Dále se provede celkové vyšetření, změří se vitální kapacita plic a rychlost proudění vzduchu při nádechu a výdechu. Pokud je chronický zánět průdušek potvrzen doporučuje se okamžitě přestat kouřit a zvýšit tělesnou aktivitu, nejlépe cvičením. V případě velké dušnosti se podávají léky na roztažení průdušek.

Článek Zánět průdušek byl publikován 4. února 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...