Zdravé světlo, cesta nejen k psychické pohodě

Tagy:  světlo, deprese, oči, zrak, chromoterapie, barvy

Sponzorované odkazy:

Zdravé světlo, cesta nejen k psychické pohodě

Že je světlo zázračným prostředkem na nejeden neduh, to není třeba připomínat. Určitě ale stojí za to popsat detailněji, jak to s ním vlastně je a hlavně jak jeho blahodárné účinky můžeme využít i my.

Nedostatek světla

Nejen v zimě mnoho z nás trpí v důsledku nedostatku světla. Krátký den a často zatažená obloha, to je to, co způsobuje horší náladu, menší výkonnost, celkové podráždění a mnoho dalších obtíží. Vinu na tom má nepřítomnost slunečních paprsků, které zajišťují syntézu hormonů i vitamínu D v našem těle. Bohužel, běžné umělé světlo to sluneční nenahrazuje, takže naši situaci neřeší. V mnoha případech naopak škodí, protože zapříčiňuje únavu očí či bolesti hlavy.

Řešení hledejme ve fyzice

V hodinách fyziky většinu z nás nebavila nauka o světle. Vlnové délky nás příliš nezaujaly, přestože v tomto momentu jsou tím, co dělá zázraky. Ano, řešení totiž tkví právě ve vlnových délkách. Přirozené světlo obsahuje celé spektrum, tedy všechny barvy. To si můžeme snadno ověřit pohledem na duhu. Naopak běžné umělé světlo je charakteristické pouze určitou vlnovou délkou, jsou zde tedy zastoupeny jen určité barvy. Právě přítomnost všech barev spektra je však pro zdraví zásadní.

Plnospektrální světlo

Plnospektrální světlo nahrazuje nejlépe sluneční paprsky. U nás je prozatím velmi málo využíváno, v zahraničí je však již běžněji umísťováno do škol či kanceláří. Jeho účinky překonaly očekávání, a tak se uplatňuje čím dál častěji.

Žárovky syntetizující plnospektrální světlo jsou běžně k dostání, najdeme je na trhu v mnoha podobách. Je však nutné vypravit se pro ně do speciálních obchodů. Využít je můžeme například u stolních lamp.

Terapie barevným světlem

Už mnoho let jsou zkoumány účinky barev na člověka, a to jak na jeho psychiku, tak i na tělo samotné. Je tedy dokázáno, že světlo nepůsobí pouze prostřednictvím očí, ale také kůže. Taková terapie využívající této skutečnosti se nazývá chromoterapie. Použít pro ni lze jak speciální přístroje, tak i barevné žárovky.

Chromoterapie sdílí s naukou o barvách poznatky. A to jak v oblasti působení konkrétních barev, tak i co se týče samotného principu fungování. Základem je totiž vlnové působení různé délky u různých barev a jeho vliv na tělo i mysl.

Chromoterapie se dobře využívá třeba k léčbě deprese, nejen té zimní. Uplatní se ale třeba i při léčbě kožních problémů či problémů s koncentrací.

Článek Zdravé světlo, cesta nejen k psychické pohodě byl publikován 10. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...