Lepek, laktóza a další alergeny

Tagy:  lepek, mléko, obiloviny, alergie, alergeny, laktóza, ořechy, potravinové alergie

Sponzorované odkazy:

Lepek, laktóza a další alergeny

Potravinové alergie nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. Uměle šlechtěné druhy plodin, stále hojnější využívání ropných a dalších chemických produktů zrovna jako nadměrné zpracovávání potravin zákonitě vyvolávají reakce našeho organismu.

Potravinové alergie

Potravinové alergie byly po dlouhou dobu zanedbávány. Mnoho z nich se totiž neprojevuje nijak výrazně, často se jedná pouze o problémy s trávením, bolesti břicha či únavu. Těmto příznakům nebyla připisována důležitost. Dnes se však již začínají potravinové alergie brát v potaz. Citlivost osob se navíc obecně zvyšuje.

Lidský organismus může reagovat v podstatě na jakoukoliv potravinu či látku. Nejrozšířenější je pravděpodobně alergie na lepek, laktozu i mléčnou bílkovinu, sóju, ořechy či ovoce. Tělo může být alergické v podstatě na cokoliv.

Alergie může být trvalého nebo dočasného charakteru. Přechodně se reakce může objevit i v souvislosti s jinými obtížemi, například při zhoršeném stavu střevní sliznice či problémy s imunitním systémem.

Příznaky alergie

Potravinová alergie se neprojevuje jenom okamžitým dušením, jak to známe z filmů. Může být mnohem nenápadnější. Určitě sem patří únava, problémy s trávením, otoky dolních končetin, psychické problémy, celkové neprospívání, ale také třeba problémy s pokožkou včetně atopických ekzémů.

Alergie na lepek

Alergie na lepek je čím dát tím rozšířenější, avšak řada lidí si potíže s lepkem vůbec nespojuje. Mohou být různého charakteru, udělat jejich přesný výčet je prakticky nemožné.

Řešení alergie na lepek je totožné s postupem při celiakii. Alergici však mají tu výhodu, že jsou často citliví pouze na vyšší množství lepku nebo na určitý jeho druh. Pravý lepek, tedy gluten, obsahuje pouze pšenice. Žito a ječmen obsahují mírně odlišnou látku. Každý druh pšenice je také rozdílný, a to co kvality i kvantity lepku.

Lepek, častý alergen, autor: Dag EndresenLepek, častý alergen, autor: Dag Endresen

Alergie na mléko

Zde je třeba rozlišovat alergii na mléčný cukr – laktozu a na mléčnou bílkovinu. Při alergii na laktozu je řešení jednodušší, stačí kupovat bezlaktozové mléko, které lze použít jako to klasické. Při alergii na bílkovinu je však nutné vynechat mléko úplně. Někteří jedinci však nemají problém třeba s kozím mlékem. Jinak se nabízí řada rostlinných mlék, sojovým počínaje a mandlovým konče. Ty jsou kvalitní a často chutnější alternativou.

Alergie na ořechy

Alergii na ořechy nelze snadno definovat. Ořechy jsou obecný pojem, někdy se k němu řadí i olejniny. Mají však jedno společné. Jsou jakýmsi koncentrátem, obsahují vysoké procento tuků. Alergici se musí vyhnout obvykle i stopovému množství, je tedy opět nutné číst etikety. Pozor by se mě dát také na použití olejů vyrobených z ořechů.

Ořechy mohou být velmi nebezpečné, autor: jezuez471Ořechy mohou být velmi nebezpečné, autor: jezuez471

Článek Lepek, laktóza a další alergeny byl publikován 19. března 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...