Kolagen pro zdravé klouby i pleť bez vrásek

Tagy:  kolagen, pleť, pokožka, stárnutí, hovězí maso, želatina, kosti, klouby, šlachy

Sponzorované odkazy:

Kolagen pro zdravé klouby i pleť bez vrásek

Díky vědě se stále objevují nové a nové substance, které nám pomohou udržet se fit a dobře vypadat. Kolagen je právě jednou z těchto zázračných látek, jeho působení je značně univerzální. Pomůže nám jak ke zdravému tělu, tak i k nestárnoucí pokožce.

Trocha chemie

Stejně jako všechny tělu prospěšné látky i kolagen je charakterizován zejména prostřednictvím chemických rovnic. Každému však bohatě postačí informace, že se jedná vlastně o bílkovinu, která sestává ze čtyř aminokyselin – glycinu, prolinu, hydroxyprolinu a hydroxylisinu. Konkrétní aminokyseliny nejsou v tomto okamžiku příliš důležité, podstatné je však jedno – vznik posledních dvou vyžaduje přítomnost vitamínu C. Taková je spojitost vitamínu C a kolagenu.

Typy kolagenu

Abychom to neměli tak jednoduché, je třeba rozlišovat různé druhy kolagenu, v podstatě se setkáme s pěti nejdůležitějšími typy. Ten první, nejrozšířenější je důležitý pro pokožku, šlachy, zuby i kosti. Druhý typ je pak spojován s chrupavkami, pátý typ je pak součástí cévních stěn.

Pokud tedy chceme doplňovat kolagen pomocí potravinových doplňků, je třeba vybrat vhodný typ kolagenu dle našich potřeb.

Kolagen a lidské tělo

Jak již bylo zmíněno výše, kolagen je důležitým stavebním prvkem mnoha různých tkání. Má zásadní vliv na šlachy, chrupavky a kosti, také ale na pokožku či cévy. Velmi zjednodušeně řečeno, udržuje je ve formě tím, že jim zajišťuje potřebnou elasticitu. Právě ztráta pružnosti souvisí se stárnutím organismu, kolagen tedy proti stárnutí účinně bojuje.

Kolagen a krása

Tak jako kolagen zajišťuje pružnost šlach, má na svědomí i pružnost pokožky, vlasů a nehtů. To oceňují zejména ženy, které ho mohou použít nejen proti stárnutí pokožky. Nejideálnější je samozřejmě jeho příjem v potravě. Kosmetický průmysl již s kolagenem také pracuje, avšak jeho skutečná využitelnost bude pravděpodobně nižší. Některé výzkumy přicházejí s tím, že řada kolagenových částic díky své velikosti nemůže proniknout do pokožky a tím pádem neplní účel.

Jak zvýšit příjem kolagenu?

Kolagen bychom měli užívat vnitřně. Pokud chceme jeho příjem zvýšit rapidněji, poslouží nám třeba prodávaný čistý kolagen. Chceme-li si zajistit množství kolagenu ve stravě, volit budeme například hovězí maso, zejména kližku se svalovými přepážkami. V podstatě všechny živočišné potraviny rosolovité konzistence bývají tvořeny kolagenem. Nesmíme zapomenout ani na dostatečný příjem vitamínu C.

Článek Kolagen pro zdravé klouby i pleť bez vrásek byl publikován 3. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...