Zánět středního ucha v kostce

Tagy:  zánět středního ucha, bolest ucha, uši, zánět nosohltanu, dětské nemoci, bubínek, rýma, krční mandle

Sponzorované odkazy:

Zánět středního ucha v kostce

Zánět středního ucha je jednou z typických dětských nemocí. Nepostihuje však pouze je, objevit se může i u dospělých.

Jak se zánět středního ucha projevuje?

Nejjasnějším příznakem zánětu středního ucha je až píchavá bolest a tlak v uchu, někdy i zhoršení sluchu. Z ucha může také vytékat žlutavá tekutina. To je obvykle doprovázeno zvýšenou teplotou až horečkami a celkovým pocitem slabosti. Velmi často se společně se zánětem středního ucha vyskytuje také rýma či zánět horních cest dýchacích.

Se zánětem se setkáváme skutečně nejčastěji u malých dětí, a to ve věku asi do tří let.

Co je příčinou zánětu?

Zánět středního ucha obvykle vzniká díky oslabené imunitě. Předchází mu často zánět nosohltanu, krčních mandlí či další nemoci, které postihují přilehlé oblasti. Typické je totiž vzájemné propojení nosu, nosohltanu a ucha. Pokud dojde k zánětu středního ucha, začne se tekutina hromadit v uchu za bubínkem. Problém nastává v okamžiku, kdy nemůže přirozeně odtékat Eustachovou trubicí, která spojuje ucho s nosohltanem. Tato provázanost vysvětluje časté spojení problémů s krkem a uchem. Pokud má dítě potíže s krčními mandlemi, může se stát, že se zánět středního ucha bude často vracet.

Jak zánět středního ucha řešit?

Zejména u dětí je třeba vyhledat pomoc lékaře při podezření na zánět středního ucha. Zaprvé potřebujeme dítěti ulevit od bolesti, za druhé se také musíme vyhnout situaci, kdy se za bubínkem nahromadí takové množství tekutiny, že ji bubínek neudrží a praskne.

Lékař jednak zjišťuje stupeň obtíží, jejich délku, také má možnost zkontrolovat stav bubínku speciálním zrcátkem. Díky němu vidí, zda se za bubínkem hromadí tekutina.

Pokud se podaří zánět středního ucha zachytit včas, stačí často k jeho léčbě pouze antibiotika. Jestliže se ale zánět nepodchytí v této fázi, přichází na řadu obávané propíchnutí bubínku. Jedná se jednak o propíchnutí bubínku, také ale o odsátí nahromaděné tekutiny. Tento zákrok je sice mírně bolestivý, zato však přináší často velkou úlevu.

S léčbou zánětu středního ucha přichází na řadu i péče o nos a krk. Jelikož je celá oblast propojena, pomáhají při léčbě například kapky do nosu. Zklidňují sliznici a působí proti otokům, tím tedy napomáhají i v léčbě zánětu.

Léčbu je vhodné doprovodit posilováním imunity. Také se doporučuje snížit příjem potravin, které mohou podporovat zahlenění, jako je mléko či klasické pečivo z bílé mouky.

Článek Zánět středního ucha v kostce byl publikován 10. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...