Mandle, další zázračný ořech

Tagy:  mandle, ořechy, tuky, mastné kyseliny, vápník, vitamín E, antioxidanty, srdce, cholesterol, paměť, nervová soustava

Sponzorované odkazy:

Mandle, další zázračný ořech

Mandle, to jsou hlavně oblíbené oříšky lahodné chuti, které se v různých formách konzumují nejen u televize. Málokdo si však při jejich pojídání uvědomuje, jakou službu prokazuje svému tělu. Mandle je totiž velký zázrak v malém oříšku.

O mandloni

Mandle jsou plodem mandloně obecné, stromu, který patří do stejného rodu jako například broskvoně či třešně. Jeho domovinou je Afrika a Asie, pěstuje se ale i v teplejších oblastech Evropy. Běžně lze na mandloně narazit třeba v Chorvatsku či Španělsku, pěstitele si našla ale i mezi českými zahrádkáři. Na jaře na sebe mandloně upozorňují hlavně krásnými kvítky, v době sezóny se pak peckovice obklopené původně zeleným oplodím vylupují a sbírají se. Skořápka je však poměrně tvrdá a pevná.

Zázrak se skrývá v tucích

Ořechy obecně jsou velmi tučnou pochoutkou. Mnozí je tak berou jednak za ne příliš zdravé, také ale za figuru ohrožujícího nepřítele. Přitom právě tuky jsou to, co z nich dělá ten zázrak. Je to podobné jako s kvalitními mořskými rybami. Tuky jsou tvořeny totiž hlavně mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro organismus ohromně důležité.

Vitamíny a minerály v mandlích

Mandle jsou také bohaté na řadu vitamínů. Třeba vitamínem E jsou přímo nabité. A jelikož jeho obsah v dnešní stravě není nijak vysoký, prokáže konzumace mandlí tělu velkou službu. Také jsou zdrojem vitamínů skupiny B, zejména B1 a B6.

Zapomínat nesmíme ani na obsažené minerály, jako je třeba hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, měď či fosfor. Také obsah vápníku je hodně zajímavý, najdeme ho v mandlích totiž mnohem více, než třeba v mléce. Taktéž je nutno dodat, že kombinace vitamínů je velmi vyvážená, tudíž jsou optimální multiminerálovou pochoutkou.

Autor: Jessica MerzAutor: Jessica Merz

Další zdraví prospěšné látky

Mandle jsou skutečně výborným koktejlem pro naše tělo. Kromě výše jmenovaných vitamínů a minerálů obsahují další řadu antioxidantů a flavonoidů, které lze konzumovat pouze v přírodní formě.

Zapomínat nesmíme ani na obsah bílkovin. Je dobré zvyšovat příjem kvalitních rostlinných bílkovin, mandle jsou tak ideálním zdrojem.

Zdravotní přínos mandlí

Konzumace mandlí má mnoho přínosů pro náš organismus. Obsažené látky mají velký vliv na cévy, pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu. Jsou také tonikem pro nervovou soustavu, pomáhají tedy k lepší paměti, k překonávání únavy a stresu. Zrovna tak jsou mandle dobré pro naše svaly a srdce.

Článek Mandle, další zázračný ořech byl publikován 1. května 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...