Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči

Tagy:  leukocyty, bílé krvinky, lymfocyty, imunita, zánět, krev, krevní rozbor

Sponzorované odkazy:

Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči

Leukocyty jsou důležité buňky našeho těla, které zajišťují naše přežití. K čemu přesně jsou, jak fungují a co když jich má naše tělo více nebo méně, než je normální?

Leukocyty aneb bílé krvinky

Leukocyty je označení pro buňky česky zvané bílé krvinky. Nejdůležitějším posláním bílých krvinek je bojování proti vetřelcům. Mají tak na starosti odstraňovat bakterie, viry a další patogeny, které do organismu vniknou. Rovněž ale odstraňují uvnitř těla vznikající nádorové buňky. Leukocyty jsou tedy důležitým ochráncem našeho zdraví. Mohou fungovat různě, některé druhy cizí nebezpečnou buňku jednoduše pohltí a následně stráví, jiné ji obalí a uzavřou do váčku, některé ji dokážou i přímo usmrtit. Leukocyty jsou produkovány zejména v kostní dřeni.

Druhy bílých krvinek

Leukocyty je hromadné označení pro bílé krvinky. Těm je společné jednak poslání chránit organismus, také jsou vzhledově podobné – jsou totiž podstatně světlejší než další krevní buňky – červené krvinky. Jednotlivé druhy bílých krvinek se od sebe odlišují velikostí, tvarem či způsobem likvidování hrozeb.

Obecně se leukocyty dělí na tzv. granulocyty a agranulocyty. Tím, co je od sebe odlišuje, je polymorfní jádro buňky. Rozeznáváme celou řadu druhů bílých krvinek – neutrofily, eosinofily, basofily, mnohem známější jsou však lymfocyty, monocyty a makrofágy, dále se setkáváme s dendritickými buňkami. Největší zastoupení v krvi mají neutrofily s přibližně 60 procenty a lymfocyty, a to zhruba 30 procenty. Rozeznáváme zde opět další řadu poddruhů, jako jsou třeba B-lymfocyty či T-lymfocyty.

Množství leukocytů v organismu

Ve zdravém organismu je vždy určitý počet od každého druhu bílých krvinek. Na to existují přesné tabulky. Změna tohoto množství tedy může ukazovat na zdravotní problém. Aktuální stav lze přitom snadno zjistit z krve a moči.

Zvýšené množství leukocytů v moči

Pokud se při rozboru moči prokáže zvýšený výskyt leukocytů, pravděpodobně se jedná o infekci či zánět v oblasti močových cest, močového měchýře či ledvin, u mužů i prostaty.

Zvýšené či snížené množství leukocytů v krvi

Pokud krevní rozbor prokáže přítomnost většího množství leukocytů, než je běžné, nejčastěji se jedná o signál zánětu v těle. Tento zánět může být naprosto kdekoliv. Také to může signalizovat boj krvinek s jakoukoliv jinou infekcí. U sníženého množství leukocytů není odpověď tak jednoznačná. Tento stav se může vyskytovat jak při virové nákaze, tak při poruchách imunity.

Článek Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči byl publikován 28. května 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...