Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena

Tagy:  cizrna, luštěniny, bílkoviny, vláknina, trávení

Sponzorované odkazy:

Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena

Cizrna je jedním ze zástupců říše luštěnin. V našem kraji se jí příliš nesní, pokud však zamíříme na jih, budeme se divit, s jakou chutí ji tady jedí na kila. A také zjistíme, že moc dobře věcí proč.

Cizrna jako rostlina

Slovo cizrna je vlastně označením pro celý rod bobovitých rostlin. Zastupuje ho 43 různých druhů, které se vyskytují na mnoha místech na světě. Cizrna, jakou známe my, se jmenuje cizrna beraní, a pěstuje se ve velkém i na zahrádkách za účelem sběru zralých semen vhodných ke konzumaci.

Původně byla cizrna rostlinou vyskytující se na území dnešního Turecka a Sýrie, díky tomu má dlouhou tradici v blízkovýchodní kuchyni. Dostala se do celého světa, oblíbili si ji hodně v Africe, Indii nebo Mexiku. Hojně ji konzumují také na jihu Evropy, třeba ve Španělsku nebo v Asii.

Úprava cizrny

Cizrnu můžeme koupit ve dvou podobách – již vařenou v lahvích či plechovkách, podobně jako třeba fazole, nebo sušená syrová semena. V tomto případě je třeba s ní ještě umět naložit – buď ji uvařit, nebo ji nechat naklíčit a získat z ní ještě další hodnotné látky. Na rozdíl od toho však cizrnu ve sklenici nemusíme upravovat nijak, je již dostatečně zpracovaná a připravená k přímé konzumaci.

U cizrny je její příprava nesmírně důležitá. Bez dostatečné úpravy je totiž těžce stravitelná a způsobuje nadýmání. Tento účinek se minimalizuje dostatečným namáčením – zhruba 3 dny, a také dlouhým asi dvouhodinovým vařením.

Obsažené látky

Luštěniny obecně jsou zdraví velmi prospěšné. Cizrna konkrétně obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, je proto velmi vhodná pro vegetariány. Zhruba 20 procent zrna je tvořeno vlákninou, což je další velmi pozitivní fakt. Dále v ní najdeme nenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, hlavně vitamíny skupiny B či sacharidy. Z minerálů se v ní objevuje třeba vápník či železo.

Vařená cizrna, autor: Jude DoylandVařená cizrna, autor: Jude Doyland

Vliv cizrny na zdraví

Obsažené látky nám napovídají, k čemu bude cizrna dobrá. Vláknina je velmi důležitá pro organismus, zajišťuje zdravé pochody ve střevním traktu, od toho se odvíjí široká řada dalších účinků. Bílkoviny zase pomohou při stavbě buněk. Antioxidanty zpomalují procesy stárnutí.

Cizrna a bezlepková dieta

Cizrna je výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Cizrna je samozřejmě bezlepková, její výživová hodnota je velmi vysoká a může tak nahradit klasické obiloviny. Lze z ní totiž také mlít mouku a připravovat pečivo.

Článek Cizrna – dietní a na živiny bohatá semena byl publikován 14. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...