Meditace – pár tipů do začátku

Tagy:  meditace, psychika, vědomí, koncentrace, cvičení, relaxace

Sponzorované odkazy:

Meditace – pár tipů do začátku

Meditace by se měla stát součástí našeho života. Pomůže nám překonat těžké okamžiky všedního dne a nastolit vnitřní rovnováhu. Někdy ale vůbec není snadné s ní začít.

O meditaci

Meditace vychází nejčastěji z praktik východních civilizací, kde má v mnoha případech zásadní místo v životě lidí. Bývá součástí různých náboženství, setkat se s ní můžeme třeba v některých formách islámu či hinduismu. Jedná se o práci s vědomím, s koncentrací, přičemž smyslem je změna stavu vědomí. Každé náboženství k meditaci přistupuje trochu jinak, některá vyhledávají vnitřní rovnováhu, jiná však míří k vyšším cílům a v meditaci vidí možnost setkání s čímsi božským. Činností spojených s meditací a metod je bezpočet. V moderní době se jí navíc věnují nové skupiny lidí a to jí dává další podoby.

Najděte si „to svoje“

Meditace není něco, co by se dalo předepsat jako antibiotika. Vyzkoušet můžeme deset způsobů a ani jeden nás nezaujme, nepomůže nám. Je třeba hledat a zkoušet. K současné době je dostupná literatura i online zdroje, lze se tedy hodně dozvědět i o původních meditačních technikách. Pro mnohé toto může být začátek nové záliby.

Vytvořte si prostředí

Meditace je mnohem příjemnější a také účinnější, pokud k ní máme vhodné podmínky. Klidné tiché místo je základem. Ideální je prostor na zemi s podložkou nebo pohodlné křeslo. Vždy se snažíme meditovat v sedě, polohy v leže nejsou vhodné, může se nám podařit usnout v okamžiku, kdy to není cílem. Kromě toho si můžeme zajistit třeba příjemné dekorace, svíčky či aromalampa nás jistě naladí.

Naučte se dýchat

Základem mnoha meditačních cvičení i běžného zvládání stresu je správné dýchání. Dnes málokdo umí dýchat tak, jak se má. Cílem je hluboké a klidné dýchání, které pomáhá ke zklidnění mysli i těla.

Pravidelnost a vytrvalost

První pokusy o meditaci nemusí dobře dopadnout. S tím je třeba počítat a vyzbrojit se trpělivostí. Nejdůležitější je meditaci cvičit poctivě, pravidelně a vytrvat. Výsledky se s jistotou dostaví, jen nesmíme čekat příliš od prvních sezení.

Motivujte se

Při prvních pokusech potřebujeme hlavně motivaci, abychom vytrvali. Motivovat se můžeme mnoha způsoby. Například je dobré si uvědomit, že zvládnutí meditačních technik je skutečně cesta ke klidnějšímu a spokojenějšímu životu, k eliminaci stresu a jeho negativních vlivů na tělo nebo třeba k posílení psychiky.

Článek Meditace – pár tipů do začátku byl publikován 27. června 2011 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...