Ananas, sladký zázrak pomáhající při hubnutí

Tagy:  ananas, bromelin, bromelain, biotin, vitamín C, vitamín B, enzymy, trávení

Sponzorované odkazy:

Ananas, sladký zázrak pomáhající při hubnutí

Mlsání nemusí být v každém případě hříchem. Naopak, pokud se zakousneme do sladkého ananasu, můžeme naší figuře (a nejen jí) prospět.

O ananasu

Ananasovník chocholatý je tropická víceletá bylina, jejíž původní domovinou jsou země tropického pásu Latinské Ameriky. Nyní se pěstuje i v subtropech a její sladké, výživné plody putují k milovníkům do celého světa.

Samotný plod ananasu je složen z mnoha drobnějších bobulí, doba zrání je zhruba 3 měsíce a finální váha se pohybuje obvykle v rozmezí 0,5 až 3,5 kilogramu.

Látky obsažené v ananasu

Z8kladem ananasu je voda, a to asi z 90 procent. Kromě toho však v něm najdeme řadu vitamínů, jako třeba vitamín C a E, vitamíny B1, B2, B3 a B5, alfakaroteny a betakaroteny. Z minerálních látek je to hlavně draslík, vápník, mangan, zinek, hořčík a sodík. Kromě toho však s jeho konzumací do těla dostaneme řadu dalších látek, jako třeba hodnotné aminokyseliny či enzymy.

Ananasem ke kráse

Ananas nám pomůže na naší cestě ke kráse, a to hned v několika směrech. Dobře známý je enzym bromelin (nebo bromelain). Je všeobecně známý jako zázrak spalující tuky, ve skutečnosti má však trochu jiný efekt. Jako enzym působí na naše trávení, napomáhá k lepšímu a rychlejšímu trávícímu procesu. Dle výzkumů by právě v případě pomalého trávení mělo docházet k ukládání tuků, čemuž právě bromelain zabraňuje.

Ve zralém plodu najdeme také biotin, který napomáhá ke kvalitnějším nehtům, vlasům a pokožce.

Další účinky ananasu

Kromě výše zmíněných účinků nabízí ananas mnoho dalším pozitiv. Působí protizánětlivě, je tedy používán v případě mnoha různých zánětlivých onemocnění. Má se také za to, že pomáhá při otocích, hojení ran a popálenin, snižuje riziko vzniku trombózy a srdečních onemocnění. Má také podpůrný efekt při chemoterapii.

Autor: midimanAutor: midiman

Zpracování ananasu

Ananas je běžně k dostání čerstvý nebo kompotovaný. Kompotovaný sice může mít příjemnou chuť, nikdy se ale ani chutí ani kvalitou nepřiblíží ananasu čerstvému.

Dobře zralému ananasu se nic nevyrovná. Je příjemně sladký, není štiplavý a pro tělo je velkým přínosem. Proto je třeba vybírat pečlivě, jaký plod si domů odneseme. Dobře zralý ananas poznáme podle několika znaků. Jednak podle sladké vůně, také ale podle listů. Listy jsou totiž stále svěží, jdou však dobře vytrhnout. Většina ananasů má také v době zralosti výrazně vybarvený nazlátlý povrch. Naopak se vyhneme kusům se suchými listy a změklými skvrnami.

Článek Ananas, sladký zázrak pomáhající při hubnutí byl publikován 1. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...