Mrkev, zásobárna betakarotenu vhodná nejen na léto

Tagy:  mrkev, karotka, betakaroten, šeroslepost, zrak, vitamín A, zácpa, průjem

Sponzorované odkazy:

Mrkev, zásobárna betakarotenu vhodná nejen na léto

Že se malým dětem do stravy často přidává mrkve, není pro nic za nic. Obyčejná mrkev má totiž mnoho co nabídnou každému, a to nejen v době honby za krásným opálením.

O mrkvi obecné

Zelenina zvaná jako mrkev je kořenem dvouleté rostliny zvané mrkev obecná. Patří do čeledi miříkovitých, společně s pastinákem, petrželí, fenyklem, koprem a mnoha dalšími zástupci. Dodnes se vyskytuje v nekultivované podobě v místě svého původního výskytu, tedy v Afghánistánu, Pákistánu a Íránu. Nejvíce se v současnosti pěstuje v Číně, dále na východním pobřeží USA, v Polsku, Velké Británii a Rusku.

Látky obsažené v mrkvi

Mrkev obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Nejznámější je betakaroten, dále zde najdeme vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálů pak hlavně draslík, vápník a železo. Samozřejmostí je řada dalších fytonutrientů.

Mrkev a betakaroten

Jak již zbarvení mrkve napovídá, je velmi bohatou zásobárnou přírodních barviv, hlavně pak betakarotenu, tedy provitamínu A. Díky tomu nabízí svým konzumentům mnoho prospěšného. Tělu zajišťuje dostatek antioxidantů, které bojují jednak proti degeneraci pokožky následkem UV záření, tak i proti poškození oka. Co se týče právě zraku, má pozitivní vliv na mnoho částí oka, od spojivek po sítnici. Nedostatek betakarotenu může způsobovat záněty, přílišnou citlivost na změny světelných podmínek či šeroslepost.

U mrkve také platí, že ji tělo dokáže mnohem lépe využít, je-li vařená. Vstřebat z ní tak dokáže více než dvakrát tolik betakarotenu. Důležitá je také přítomnost tuků, i ty jejímu využití velmi výrazně napomáhají.

Autor: ccharmonAutor: ccharmon

Další účinky mrkve

Mrkev je zázračná zelenina i z mnoha jiných důvodů. Důležitá je při snižování škodlivého cholesterolu, při prevenci rakoviny, kožních chorobách. Bojuje také proti zácpě, pomáhá při průjmech. Pozitivní účinky byly zaznamenány i u pacientů trpících na kožní choroby. Podporuje organismus při vyčerpání, pomáhá anemikům.

Mrkev vs. karotka

V běžném životě asi málokdo rozlišuje mrkev od karotky. Rozdílů je zde několik, ovšem pro konzumenta ne příliš podstatných. Mrkve se sklízejí na podzim a vynikají dlouhými kořeny, naproti tomu karotky jsou kratší a ke sklízení jsou zralé již poměrně brzy, jsou ranou odrůdou mrkve. Mají také jemnější chuť, jsou sladší a šťavnatější. Mnoho strávníků se tak raději zakousne do čerstvé karotky, mrkev naopak upravují tepelně.

Článek Mrkev, zásobárna betakarotenu vhodná nejen na léto byl publikován 4. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...