Bezlepková dieta – Co si dopřát a čemu se raději vyhnout

Tagy:  Celiakie, Lepek, Zakázané potraviny, Povolené potraviny

Sponzorované odkazy:

Bezlepková dieta – Co si dopřát a čemu se raději vyhnout

Skoro každý z nás se někdy setkal s alergickou reakcí. Nevolnost, kopřivka a další projevy, které mohou být jednorázové, ale také nikoli. Pokud se vám objeví svědivé puchýřky po styku se zvířetem nebo nevhodným pracím práškem, navštivte alergologa, nicméně pakliže se po jídle nadýmáte, trpíte zácpou nebo naopak silným průjmem, máte často křeče do břicha a trápíte se prakticky dennodenní nevolností, na vině může být nesnášenlivost lepku, neboli Celiakie.

Bezlepková dieta

Pod pojmem dieta si většina lidí představí dobrovolný dietní program, během kterého zhubnout, ale pak se opět navrátí k běžné stravě. bezlepková dieta ale není dobrovolná a navíc je celoživotní. Lze tedy říci, že ze všech diet, je rozhodně nejméně pohodlná. Jedince svazuje na celý život, ovlivňuje jeho nakupování a čas strávený v potravinách, zdržuje jej a navíc přináší i nepříjemné okamžiky, například v restauraci.

Celiakie

Celiakie se nazývá také glutenová enteropatie, což je chronický zánět střevní sliznice a je to choroba, vyskytující se u lidí trpících nesnášenlivostí lepku.. Projevuje se nejčastěji průjmy, nevolností, plynatostí, zácpou, zvracením a vyrážkou, proto je u nemocných naordinována bezlepková dieta.

Lepek

Lepek, jinými slovy také gluten je bílkovina obsažená v zrnech pšenice, žita, ovsa a ječmene. Vzhledem k tomu, že ve vodě boptná, zaučuje pružnost těsta, které je pak vláčné a velmi chutné. Proto se hojně vyskytuje ve všech pečivech a v potravinách obsahujících mouku z výše uvedených obilovin. Oficiálním objevitelem se stal roku 1888 britský lékař Samuel Gee, který popsal onemocnění Celiakií u dětí.

Zakázané potraviny

Bezlepková dieta není ničím, co byste mohli podceňovat a proto je nezbytné ji radikálně dodržovat a jíst přesně ty potraviny, které neobsahují lepek. Alergici se musí rozhodně vyvarovat mouce žitné, pšeničné, ovesné, špaldové a ječmenné, čili veškerému pečivu, bohužel i tomu celozrnnému. Další spornými potraviny jsou pak těstoviny a knedlíky připravené rovněž z mouky, koření, škroby, polévky a zmrzliny.

pečivo obsahující gluten, autor: dougjoubertpečivo obsahující gluten, autor: dougjoubert

Povolené potraviny

Potraviny obsahující letek musíte vhodně nahradit povolenými surovinami bez glutenu, a to především kvůli vyváženosti stravy a pravidelnému přísunu vitamínů a minerálů. Do jídelníčku proto zařaďte hrách, cizrnu, čočku a fazole. Bezlepková kukuřice, rýže, pohanka a amarant jsou vydatné a proto se do jídelníčku zařazují rovněž.

bezlepkové sušenky z pohanky, autor: vegeatsbezlepkové sušenky z pohanky, autor: vegeats

Článek Bezlepková dieta – Co si dopřát a čemu se raději vyhnout byl publikován 4. září 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...