Příušnice – jak na dětskou virovou nemoc?

Tagy:  nemoc, uzliny, žlázy, horečka, příznaky, léčba, očkování, injekce

Sponzorované odkazy:

Příušnice – jak na dětskou virovou nemoc?

Každého z nás poskytne za život nesčetně chorob, od obyčejných chřipek po několikatýdenní angíny a někoho bohužel i onemocnění smrtelná nebo zanechávající vážné následky. Dospělí člověk si je schopen v případě nesnází zavolat lékaře či sanitku, obstarat si léky a celkově se k problému postavit tak, aby byl co nejrychleji vyřešen, avšak malé děti takové štěstí nemají. I obyčejné neštovice dokáží malému ,tvorečkovi“ znepříjemnit týdny jeho nerušeného dětství. Příušnice je jedou z dětských virových onemocnění, kterou může být nakaženo právě vaše dítě. Přečtěte si proto následující informace a chraňte tak své ratolesti.

Nemoc je kapénkového původu, čili je přenosná pouhým dotekem či dokonce vzduchem. Pokud jste přišli do styku s nakaženým a v dalších dnech se jevíte naprosto zdraví, nenechte se mýlit. První příznaky se totiž projevují až okolo 20 dne od nakažení. .

Takto vypadají na malém dítěti zduželé žlázy, autor: BelgrandTakto vypadají na malém dítěti zduželé žlázy, autor: Belgrand

Projevy nemoci

Prvním a naprosto typickým příznakem je zduření příušních slinných žláz a vzestupem teploty až ke 40°C. Zvětšení žláz je zapříčiněno jejich zánětem a uzliny jsou proto neobvykle nateklé a zarudlé. V mírnějším průběhu onemocnění je cítit pouze nepříjemné pálení v této oblasti, naopak při těžší formě choroby se zánět rozšíří až do hrudního koše, což může nést vážné důsledky v podobě zánětu plic a podobně. Kromě oteklého krku a ušních lalůčků, nemoc ruku v ruce provází horečky, bolest hlavy a občas malátnost. Ať již váš potomek trpí lehčí nebo horší formou, vyhledejte obvodního lékaře, který vám předepíše účinná antibiotika. Bez odborné péče by mohlo dojít k vážnému zdravotnímu kolapsu, který by případně vyvolal další svízelné komplikace.

Léčba

Léčba příušnic není přesně definovatelná, během lehčího stádia nemoc prakticky sama odezní. Jediné čemu musíte věnovat dostatečnou pozornost je snižování teploty, tím docílíte pomocí zábalů, paralenu či sirupů na horečku. Na žlázy přikládejte horké obklady, otoky by se měly dát do týdne na ústup. Vzhledem k tomu, že polykání i sebemenší zakašlání je velmi bolestivé, vyhněte se pevné stravě. Pokud se stav nemoci nelepší, ba naopak se rapidně zhoršuje, vyhledejte ambulantní péči.

Horší forma příušnic se léčí antbiotiky, autor: [Ra3]<3[Ra3]Horší forma příušnic se léčí antbiotiky, autor: [Ra3]<3[Ra3]

Očkování

Zcela nejlepší prevence proti příušnicím je samozřejmě očkování, to probíhá u dítěte spolu s očkováním proti zarděnkám. Samotná injekce však stoprocentně nezaručí, že se nemoc u dítěte nevyskytne, samotné prodělání příušnic je na získán obranných látek tou nejlepší metodou.

Nechte své děti očkovat proti této nemoci, autor: 002Nemern002Nechte své děti očkovat proti této nemoci, autor: 002Nemern002

Článek Příušnice – jak na dětskou virovou nemoc? byl publikován 24. října 2011 v 19.30 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...