Zlozvyky – nepříjemná součást každodenního života

Tagy:  návyk, nepříjemnost, stres, kousání nehtů, jídlo, cigarety, kouření, závislost

Sponzorované odkazy:

Zlozvyky – nepříjemná součást každodenního života

Zlozvyk je jakási činnost či stav, kterého se nedokážeme, ač bychom mnohdy opravdu chtěli, zbavit. Existuje jich široká škála od lehčích, které nás spíše obtěžují až po ty, které jsou doslova životu nebezpečné a neubližují pouze nám. Zlozvyk zní něco, jako nepříjemnější součást našeho normálního já, avšak do jaké míry se jedná o pouhý projev nudy a kdy překročil hranici úzce koketující s charakteristikou nemoci? To jest otázka, kterou by si mělo položit pravděpodobně celé lidstvo.

Když hraje hlavní roli stres

Ať už se potýkáte s jakýmkoliv nepěkným návykem, značně ho ovlivňují stresové situace a to obzvláště tehdy, snažíte-li se vehementně přestat. Octnete se tak v bludném kruhu, z kterého se k lepším zítřkům vystupuje velice obtížně.
Snad nejznámějším zlozvykem vůbec je koukání nehtů. Již malé děti hrající si vesele na pískovišti okusily taj zbavení se nehtu vlastními zuby. Ratolesti se tohoto zlozvyku většinou zbavují plynule a sami, avšak u dospělých se již jedná o jakousi závislost, ta vypukne nejčastěji během těžkého testu, při napínavém filmu a nebo v jakékoliv jiné svízelné situaci. Zkrátka máte pocit, že tento, již notorický zvyk, je vaším pomocníkem v obtížných chvílích. Problém tkví nejenom v nevzhledných rukou, ale také v pohledu na vás. Zachytí-li vás vaše okolí ,,při činu“, budete působit jako neurotický jedinec.

Nedopusťte svým rukou, aby je ,,zdobyly" okousané nehty, autor: crissycriNedopusťte svým rukou, aby je ,,zdobyly" okousané nehty, autor: crissycri

Jídlo, jídlo a zase jídlo

Přistihli jste se párkrát, že své problémy řešíte pochutinami a ne zrovna v malém množství? Pokud jste si nalhávali, že máte proste jenom hlad, dopustili jste se ohromného omylu. Vypěstovali jste si totiž zlozvyk na jídle. Jisté studie potvrzují, že spoustě lidem se značně uleví, pokud si v problematickém období dopřejí kvanta čokolády, smažených chipsů a nebo navštěvují fast foody. Po delší době si však takoví jedinci na tento způsob ,,řešení trablů“ natolik zvyknou, že si tak vybudují silně návykový zlozvyk. Ten však představuje riziko v podobě obezity, ale hlavně zdravotních komplikací, které vaše dočasné potíže jistojistě přerostou.

Vypěstovat si zlozvyk na jídle může způsobit vážnou komplikaci, autor: AminorVypěstovat si zlozvyk na jídle může způsobit vážnou komplikaci, autor: Aminor

Cigarety – hrozba lidstva

Kouření cigaret se pohybuje na hranici mezi zlozvykem a závislostí, ale bavme se nyní o cigaretách jako o zlozvyku. Kuřáci se dělí hned na několik skupin, avšak ty nejprioritnější jsou kuřáci sváteční a pak ti notoričtí. Kuřáci sváteční si buď cigaretu dopřejí opravdu jen jednou za čas a nebo se z nich postupně stanou ,,zlozvykáři“. Ať tak či tak, rozhodně jste obeznámeni s faktem, jak radikálně svět cigaret ničí život nejen vám, ale i vašemu okolí.

Cigarety znamenají jen úzkou hranici mezi zlozvykem a závislostí, autor: benhakstegeCigarety znamenají jen úzkou hranici mezi zlozvykem a závislostí, autor: benhakstege

Článek Zlozvyky – nepříjemná součást každodenního života byl publikován 28. října 2011 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...