Obrna lícního nervu – nevzhledná avšak snadno léčitelná nemoc

Tagy:  lícní nerv, příčina, léčba, nastydnutí, úraz, nádor, infekce

Sponzorované odkazy:

Obrna lícního nervu – nevzhledná avšak snadno léčitelná nemoc

Každý z nás se již mnohdy setkal s nejrůznějšími virovými a barkeriálními chorobami, které však bývají léčitelné obyčejným paralenem či antibiotiky na předpis. Horší formou nákaz jsou všemožné infekce a záněty, jenž napadají dutiny a nebo uzliny převážně v obličejové části. Nejenom že člověku znepříjemňují používání ústního aparátu, ale také unavují organismus a jejich nositel se raději obloukem vyhýbá zrcadlu a rozhodně nevyhledává společnost. Jedním z takových onemocnění je i obrna lícního nervu, ke které paradoxně stačí opravdu málo.

Při obrně lícního nervu dojde k ochrnutí obličeje, autor: festanPři obrně lícního nervu dojde k ochrnutí obličeje, autor: festan

Vznik nemoci

Ke vzniku nemoci nevedou žádné podrobné výzkumy ani spisy, které by ukazovaly na jednoznačnou příčinu, neboť většina pacientů se neshodovala v popisu vzniku choroby. Nejčastějším důvodem však bývá obyčejné nastydnutí či pobývání v průvanu, ohroženy jsou převážně osoby choulostivějšího charakteru a s narušeným imunitním systémem. Proti tomuto typu nákazy neexistuje očkování ani prevence. V případě, že dojte k nastydnutí nervových kanálků, které procházejí mozkovou částí hlavy, dojde k otoku, který způsobí stištění a nedostatečnou výživu daného kanálku, následně se postižené místo oteče a postupně tak ochabne obličejové svalstvo okolo očí, tváře a ústního koutku. Nikdy nedojde k poškození obou částí obličeje.

Dělení choroby

Právě proto, že je nemoc poměrně nespecifická, dělíme ji na dvě základní skupiny.

Centrální obrna lícního nervu

Tento typ obrny se vyznačuje narušením mozkového centra nebo vláken nad jádrem lícního nervu. Při tomto postižení dotyčný přestává ovládat pohyb protilehlé strany úst, čímž dojte k poklesnutí koutku, který je prakticky nepohyblivý, proto vypouští sliny a pacient špatně artikuluje.

Periferní obrna lícního nervu

Tato fáze je značně nebezpečnější a vzácnější než první, v obličeji dojde k narušení nervu v jeho jádře či dalším průběhu. V takovém případě ochrne prakticky celá půlka obličeje, poklesne koutek a opuchlé oční víčko má problém se samostatnou pohyblivostí. Jedinec má vážně narušenou mimiku a schopnost řeči.

K obrně může dojít obyčejným nastydnutím, autor: lekarnetK obrně může dojít obyčejným nastydnutím, autor: lekarnet

Příčiny centrální obrny lícního nervu

Nejčastějším důvodem nemoci tohoto typu bývá mozková mrtvice, při níž se poškodí nervová dráha vedoucí k jádru v mozkovém kmeni, následkem pacientu natrvalo ochabne polovina obličeje, doprovázena špatnou artikulací. Při těžší formě úrazu může ochabnout celá polovina těla a dotyčný tak ztrácí schopnost chůze a samostatného pohybu, je tedy připoután na vozíček.

Příčiny periferní obrny lícního nervu

Nejprimitivnější příčinou bývá infekce, které předcházel obyčejný opar či hnisavý pupínek. Jejich zanícením může dojít ke kolování infekce nervovou soustavou, ta následně ucpe kanálky a dojde tak k danému ochabnutí. Druhým způsobem je již zmiňované nastydnutí vlivem chladu. Jakákoliv zranění, při nichž dojde k poranění nervu mohou taktéž způsobit jejich následné ochrnutí. Dalšími riziky ke vzniku obrně lícního nervu jsou zhoubné nádory či porucha nervového systému při operaci.

Léčba

Nejsnazším léčebným procesem bývá podávání vitamínů a kortikoidů, které stimulují opětovnou funkci nervové soustavy. Při ozdravování je nudný odpočinek s omezenou potřebou mluvení a rehabilitace. V případě, že došlo k trvalejším následkům a pacient prodělal těžší formu nemoci, přijde na řadu jednoduchá operace.

Článek Obrna lícního nervu – nevzhledná avšak snadno léčitelná nemoc byl publikován 23. listopadu 2011 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...