Angina pectoris – závažné onemocnění srdce

Tagy:  srdce, záchvaty, bolesti, infarkt, příznaky, příčiny, léčba

Sponzorované odkazy:

Angina pectoris – závažné onemocnění srdce

Pod lékařským pojmem angina pectoris si mnozí z vás představí hnisavé onemocnění krku, jenž souvisí s vysokými horečkami a bolestí hlavy. Bohužel, v tomto případě se jedná o daleko závažnější problém, jenž nemá nic společného s klasickou bakteriální anginou a hlavně jej nevyléčí obyčejná antibiotika.

Co je angina pectoris?

Jedná se o nemoc, jenž souvisí s nedostatečnou zásobou kyslíku srdce, poté dochází ke svíravé a palčivé anginózní bolesti. Ta se projevuje pálením, jenž začíná za hrudní kostí a vystřeluje do ramen, paží nebo dolní čelisti; zvyšuje se a po dosažení maxima opět ustoupí. V některých případech je bolest doprovázena pocením, dušností a pocitem omdlení. Takový záchvat může trvat až 15 minut. Bolest je velice nepříjemná a zatěžuje psychiku.

Angina pectoris je vážné onemocnění srdce, které může vést k infarktu, autor: medicalcliniqueAngina pectoris je vážné onemocnění srdce, které může vést k infarktu, autor: medicalclinique

Typy anginy pectoris

Existují celkem tři druhy anginy pectoris, kterými můžete onemocnět.

Chronická stabilní angina pectoris

Pro tento druh anginy je typická relativní pravidelnost záchvatů, které se nejčastěji objevují jednou až dvakrát týdně. Příčina takového záchvatu je obvykle spojena s fyzickou zátěží či nepřiměřeným stresem. Záchvat má podobný průběh trvající několik minut a často ustoupí, jestliže dojde k odstranění příčiny, což je v tomto případě požití nitroglycerinu.

Nestabilní angina pectoris

Jedná se o vážnější formu ischemické choroby srdeční a její průběh se zhoršuje. Dochází k nárůstu četnosti záchvatů, době trvání či vzniku problémů i v klidových podmínkách.

Vazospastická angina pektoris

Tento typ anginy pectoris je velice vzácný a vyskytuje se zřídka kdy. Jedná se o stažení koronární tepny, které vyvolá již zmiňované bolestivé záchvaty.

Příčiny

Příčin anginy pectoris je hned několik, avšak nejčastěji se jedná o zúžení věnčité tepny, která vyživuje srdeční komory. Kromě špatné výživy může záchvaty způsobit i nedostatečné okysličení srdce nebo ucpání tepny tzv. aterosklerotickým plátem, jenž je tvořen převážné látkami tukové povahy, které zabraňují pravidelnému proudění krve.

Ucpáním tepen dojde k angině pectoris, autor: kolombopedroUcpáním tepen dojde k angině pectoris, autor: kolombopedro

Příznaky

K nejtypičtějšímu příznaku nemoci se řadí infarkt myokardu. Během tohoto onemocnění není srdeční sval zásobován potřebným množstvím kyslíku, což se projevuje jeho nesprávnou funkcí. V takovém případě dochází k zmiňovaným bolestem v oblasti za hrudní kostí.

Léčba

K léčbě onemocnění srdce se nejčastěji používá elektrokardiogram či koronografie, což je vyšetření věnčitých tepen pomocí rentgenu.

Článek Angina pectoris – závažné onemocnění srdce byl publikován 2. prosince 2011 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...