Světloplachost – příznaky a léčba

Tagy:  Fotofobie, oko, nemoc oka, choroba, příznaky, léčba, oční kapky, čaj

Sponzorované odkazy:

Světloplachost – příznaky a léčba

Možná si kladete otázku, co světloplachost znamená a zda-li je to nemoc a nebo pouze porucha. I když o ni můžete slyšet poprvé, nepatří k typicky ojedinělým, až vzácným postižením. Světloplachost čili fotofobie je většinou příznakem postižení oka či nervového systému, které bývá vyvoláno jinou, závažnější nemocí. Člověk se světloplachostí je zvýšeně citlivý na světlo, které je mu nepříjemné, a může mít problémy s přechodem z tmavé místnosti do osvětlené.

Na světloplachost pomohou oční kapky, autor: apantusNa světloplachost pomohou oční kapky, autor: apantus

Příznaky

Vzhledem k faktu, že je nemoc způsobena jinou chorobou jako jsou záněty rohovek, záněty spojivek, záněty duhovek a řasnatého tělíska, příznaky mohou být rozdílné. Nejčastěji se však jedná o bolesti oka, tlak v oku, pocit cizího tělesa v oku, zarudnutí spojivky, otok víčka, zhoršení zraku či zhoršení bolesti při pohledu do blízka. Někteří pacienti se shodují na silné bolesti připomínající spálení od cigarety. Pokud jste zaznamenali jakýkoliv z těchto nepříjemných příznaků, navštivte očního lékaře. Fotofobie je rovněž jedním z charakteris­tických příznaků zánětu blan obklopujících mozek a míchu neboli meningitidy. Zde je třeba podstoupit vyšetření, které by vše vyloučilo. Rovněž se může objevovat při migréně či dokonce jako jeden ze symptomů malárie. V případě migrény je světloplachost součástí komplexu příznaků, převážně neurologického původu, označovaných jako aura, které se objevují během záchvatu.

Čaj z kustovnice čínské je skvělým lékem, autor: pentasieČaj z kustovnice čínské je skvělým lékem, autor: pentasie

Léčba

Světloplachost se neřadí k závažným či dokonce neléčitelným onemocněním, pokud jste tedy odstranily problém, kvůli kterému k fotofobii dochází, například zmiňovaná malárie, soustřeďte se na vymizení příznaků světloplachosti, jenž sice mnohdy sami vymizí, avšak nemusí to mu tak být vždy. Fotofobii lze zmírnit hned několika způsoby, řadíte-li se k postiženým, rozhodně si pořiďte tmavší sluneční brýle, po případě kšiltovku, bez sluneční ochrany byste na denním světle působili dezorientovaně a zmateně. Je třeba co nejvíce snížit jas na přístrojích, které vyzařují světlo umělé, což je monitor televize či počítače. Další fází je používání očních kapek, které zmírní tření, bolest a nebo otok. Jako doplněk léčby lze užívat i přírodní produkt, jako je například Eyestar či čaj z kustovnice čínské, jenž doporučují i vyhlášené lékařské kapacity.

Článek Světloplachost – příznaky a léčba byl publikován 15. ledna 2012 v 20.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...