Zapomnětlivost – příznaky, léčba

Tagy:  Paměť, mozek, hlava, myšlení, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Zapomnětlivost – příznaky, léčba

Paměť je jedním z nepostradatelných subjektů našeho vnitřního ,,já“. Ztrátou paměti nejen přijdeme o většinu vzpomínek, ať už kladných a nebo záporných, ale také ztratíme schopnost samostatnosti, neboť si nepamatujeme základní myšlenky potřebné k životu jako takovému. Nejzazší formou zapomnětlivosti je Alzheimerova choroba, která postihuje jak mladé tak staré lidi a svému pacientovi postupně vymaže veškeré myšlenky včetně základních lidských návyků. Pokud trpíte občasnou zapomnětlivostí, nemusí se nutně jednat o tuto smrtelnou chorobu, přečtěte si, co za dočasnou ztrátou paměti může stát.

Zapomnětlivost je narušení schopnosti zapamatovat nebo vzpomenout si na zdánlivě jasné události nebo záležitosti v našem běžném životě. Jedná se tedy o jakési porušení paměti, kterou jsme zvyklí denně užívat a na kterou se spoléháme minutu co minutu. Paměť je schopnost uchovávat informace a následně je používat. Dělí se na proces vštěpování, uchovávání a vybavování zkušenosti, jakmile dojde i k nepatrnému narušení jedné z částí, jsou automaticky ovlivněny i části ostatní.

Zapomnětlivost obvykle přichází ruku v ruce se stárnutím, autor: belzebubZapomnětlivost obvykle přichází ruku v ruce se stárnutím, autor: belzebub

Příznaky

To, že se občas vyskytneme v situaci, kdy hledáme mobilní telefon či peněženku je naprosto přirozenou událostí, za kterou se rozhodně nemusíte stydět a vyhledávat odbornou pomoc. Na každého z nás působí stres, jehož vlivem býváme občas roztržití, tím pádem zapomnětliví.Ale pokud častěji řešíme otázku související s nekonečnou touhou vzpomenout si, nejspíš byste měli začít tento problém, co nejdříve řešit.

Příčiny

Proces zapomínání probíhá tak, že nabyté informace postupně nevědomky vytěsňujeme do nevědomí. Podle tzv. Ebbynghausovy křivky zapomínání nejvíce zapomínáme v prvních hodinách po naučení se něčemu, zatímco množství zapomenutého po pěti dnech a měsíci se už téměř neliší. Je jasné, že čím je nějaká událost vzdálenější dnešnímu datu, tím méně si ji pamatujeme, pokud se ale jedná o vzpomínky citově zabarvené, většinou si je pamatujeme celý život. Mnohem lépe si pamatuje zážitky, které pro nás mají nějaký větší význam. Protože spoustu věcí děláme automaticky, tak si jejich činnost ani neuvědomíme. Z toho důvodu neustále ztrácíme a hledáme klíče, mobil nebo peněženku.

Léčba

Prvním a prakticky nejdůležitějším krokem k posílení paměti její trénink. I při vykonávání každodenních povinností je třeba si uvědomovat smysl dané činnosti. Dojmy zanechané v paměti jsou jednoduše závislé na pozornosti, kterou jim věnujeme, je tedy třeba dělat věci vědomě a soustředěně. Dále pak je třeba mozek okysličovat, aby podával lepší výkony. Vyzkoušejte metodu střídavého zadržování kyslíku, mozek je pak lépe prokrvený a tím pádem i lépe okysličený. A v neposlední řadě se nabízí unikátní procvičení spolupráce hemisfér. Pokud chcete posílit levou hemisféru, zacpěte si pravou nosní dírku a zhluboka se nadechujte levou poté a naopak. Díky tomu se do posilované hemisféry dostává více kyslíku.

Článek Zapomnětlivost – příznaky, léčba byl publikován 16. ledna 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...