Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy

Tagy:  Mateřské znaménko, rakovina, melanom, léčba, laser

Sponzorované odkazy:

Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy

Trápí vás nevzhledné pihovité útvary, které mají zvláštní barvu a ještě zvláštnější tvar? Pokud jste si jisti, že se tento útvar nepodobá žádné z vašich pih a jste si vědomi rakoviny ve vaší rodině, navštivte svého obvodního lékaře, který vyloučí riziko rakovinotvorných buněk ve vašem těle. Nenechte nic náhodě a raději svěřte svou kůži do rukou odborníků.

Mateřské znaménko může způsobit rakovinu kůže, autor: lintendooMateřské znaménko může způsobit rakovinu kůže, autor: lintendoo

Co je vlastně mateřské znaménko?

Mateřská znaménka, neboli Naevus maternus jsou kožní útvary, kterých existuje několik typů. Máme mateřská znaménka, která vycházejí z mízních nebo krevních cév, ale i mateřská znaménka, která vznikají z pigmentových buněk. U pigmentových mateřských znamének existuje riziko v podobě zhoubného bujení, ale i existence jinak „neškodného“, ale většího mateřského znaménka na viditelném místě, například na obličeji, může mít nepříjemné dopady na sebevědomí člověka. Zjistíme-li, že mateřské znaménko jeví určité změny, je vhodná návštěva lékaře, který nám doporučí další postup. Nejlépe je, když si mateřské znaménko necháme odstranit. Pacienti se však obávají, že pokud podstoupí zákrok, dojde k tolik obávanému melanomu, což ale není pravda. Pokud se totiž melanom rozvinul po odstranění znaménka, je jisté, že v oblasti znaménka už byl a stihl se rozšířit a metastazovat dále do organismu. U vypouklých typů mateřských znamének ke zvrhnutí k melanomu dochází jen zcela výjimečně. Pokud se znaménko vytvořilo v ložisku, kde je drážděno oděvem, nebo když hrozí poranění vzhledem ke zvláštnímu pohybu, je též ideální podstoupit operativní zákrok. V případě, že se mateřské znaménko zvrhlo v melanom, ale byl podchycen včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř stoprocentní.

Mateřská znaménka zohavují obličej, autor: pattycolonerMateřská znaménka zohavují obličej, autor: pattycoloner

Léčba

Odstranění mateřského znaménka je možné za pomoci chladu, což je metoda takzvané kryochirurgie, elektrickým proudem nebo kosmetickou kamufláží. V současnosti nejrozšířenější metodou je léčba laserem, kdy na mateřská znaménka vycházející z cév působí paprsek pulsního barvivového laseru. Tato metoda se používá jak u odstranění rozšířených žilek v obličeji, pavoučivého nervu, hypertrofických jizev, tak právě i u léčby tzv. „ohně“ a hemangiomů, které nezmizí s věkem, přičemž u léčby „ohně“ se doporučuje proceduru opakovat několikrát v průběhu 8 týdnů. Mateřská znaménka tohoto typu sice zmizí úplně jen u 10 % pacientů, ale u dalších 65 % dojde k výraznému zesvětlení a zlepšení problému.

Článek Mateřská znaménka - neignorujte podezřele vypadající pihy byl publikován 31. ledna 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...