Obsedantně kompulzivní porucha – jak na psychické nemoci?

Tagy:  Obsedantně kompulzivní porucha, nemoci, choroby, psychika, rituály, léčba

Sponzorované odkazy:

Obsedantně kompulzivní porucha – jak na psychické nemoci?

I když svět techniky a vědy jde neúprosně kupředu a dennodenně nás překvapuje várkou nových multifunkčních elektrických spotřebičů, prvotřídních mobilních telefonů a počítačů, jenž začínají být inteligentnější než lidé, jedna věc se nikdy nezmění a to jsou nemoci, které číhají na každém rohu a nemilosrdně si vyhlížejí oběti. Může zasáhnout slabého jedince bez energie, ale stejně tak může zaútočit na urostlého muže navštěvujícího pravidelně fitness centrum. Choroby jsou zkrátka součástí každé doby, každého místa a hlavně, každého z nás, ať již se jedná o nemoci fyzické a nebo duševní.

Obsedantně kompulzivní porucha patří do ,,řádu“ velice komplikovaných psychických onemocnění, které sice může mnohdy působit obyčejně, jednoduše a dokonce humorně, avšak zdání klame. Máte-li ve svém okolí osobu, o které víte, že trpí touho nemocí, buďte si jisti, že se potkáváte s člověkem, který se zmítá v tak složitých psychických procesech, které se zdravému člověku zdají neuvěřitelné a nepochopitelné.

Lidé trpící touto poruchou si jsou mnohdy vědomi svých problémů, avšak nedokáží s nimi bojovat, autor: merastiseLidé trpící touto poruchou si jsou mnohdy vědomi svých problémů, avšak nedokáží s nimi bojovat, autor: merastise

Co je obsedantně kompulzivní porucha?

Obsedantně-kompulzivní porucha patří k úzkostným poruchám, a jak název napovídá, její hlavní složkou jsou obsese a následné kompulzivní jednání. Obsesemi nazýváme myšlenky, které jsou pro jedince velmi vtíravé, a nelze je vypudit. Ač jsou mnohdy nesmyslné, dotyčný se jich nemůže zbavit a vyvolávají v něm stále větší úzkost. Laicky řečeno, dotyčný se řídí jakýmisi zvláštními rituály, které stále opakuje a vytvoří si z nich určité pravidlo, bez kterého se v budoucnu neobejde. Tato definice je vcelku obecná, proto si uvedeme jednoduchý příklad z praxe. Rituál může vypadat například takto: člověk trpící obsedantně kompulzivní poruchou vstane z postele a než si obuje pantofle, třikrát zatleská, což je jeho rituál před jakýmkoliv ,,nasazením obuvi“, poté se vydá do koupelny, avšak než překročí práh místnosti, několikrát se otočí po směru hodinových ručiček, udělá dřep a dvakrát vyskočí, tento rituál se vztahuje na vstup do jakékoliv místnosti, bez kterého do pokoje zkrátka nemůže vstoupit. Jednotlivé rituály si ,,nemocný“ vymýšlí sám a jakmile jej jednou provede, neexistuje ,,cesty nazpět“, daný krok nebo čin se tak opravdu stane rituálem. Samotný život pro pacienta s touto poruchou je velice zdlouhavý a stereotypní. Obyčejný člověk se nasnídá během deseti minut, kdežto obsedantně kompulzivní porucha se postará o to, že se z každodenní snídaně stane několikahodinový proces prováděný řadou (pro nás nesmyslných) rituálů.

Co cítí člověk s touto poruchou?

Zdraví člověk se nad těmito fakty pozastaví a řekne si, proč s těmi rituály prostě nepřestane. Nemocná osoba si je většinou vědoma toho, co dělá a má proto své opodstatnění. Lidé trpící touto poruchou jsou přesvědčeni o tom, že pokud nevykonají své rituály tak, jak mají, stane se něco velice špatného. Tím není myšlena špatná známka z testu či rozbitá žehlička. Pacienti se často shodují, že je v ohrožení života jejich vlastní rodina a přátelé, kterým by se vynecháním rituálů mohla stát smrtelná nehoda.

Léčba

Jistě je vám jasné, že obsedantně kompulzivní porucha je jednou z řady těžkých psychických onemocnění, se kterými se pacient nevyrovná sám. Psycholog či psychiatr v první řadě nasadí antidepresiva a poté začne s léčbou v podobě konzultací, kognitivních terapií a v některých případech i s hypnózou.

Článek Obsedantně kompulzivní porucha – jak na psychické nemoci? byl publikován 16. února 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...