Transvestitismus aneb pár informací o psychické poruše

Tagy:  Porucha, psychická porucha, transexualita, crossdressing

Transvestitismus aneb pár informací o psychické poruše

Transvestitismus je poměrně složitá psychická porucha, se kterou jste se již určitě setkali a nebo jste o ni alespoň slyšeli. Jedinec, trpící touto poruchou pohlavní identity nosí šaty opačného pohlaví, aby dočasně prožil příslušnost k opačnému pohlaví, hraje tedy dvojí, mužskou či ženskou roli. Přitom však zůstává zachována sexuální identifikace jedince v souladu s jeho biologickým pohlavím, transvestitní muž se tedy cítí být mužem, není nespokojen se svým pohlavím a netouží po jeho operativní změně, na rozdíl od transsexuála.

Transvestiti nejsou pro společnost většinou nebezpeční. Někteří se za svou malou úchylku stydí a světu kolem sebe ji nedávají najevo. Tato úchylka může být nebezpečná v manželském životě, protože moc žen by tento způsob života svého partnera, pravděpodobně nepodporovaly.

Není to sice pravidlem, ale obvykle se transvestitismus týká heterosexuálních mužů. Těm, ačkoli jsou schopni sexuálního styku se ženou, nepřináší skutečné uspokojení a jejich sexuální apetence bývá nízká. Některé studie uvádějí zvýšenou korelaci se zkušenostmi s homosexuálním stykem transvestitů.

Nestyďte se za své hoby…, autor: psycholecbaNestyďte se za své hoby…, autor: psycholecba

Nepleťme si dva rozdílné pojmy a to transvestitismus a crossdressing, neboť neznamenají to samé. Jak jsme již zjistili, transvestitismus je jakousi psychickou poruchou a motivem sexuálního uspokojení, kdežto crossdressing označuje přímo situace, kdy je člověk převlečen za osobu opačného pohlaví, přičemž jeho motivy mohou být i různorodé. Do crossdressingu tedy spadá i další pojem, který nelze vnímat jako synonymum transvestitismu, a to travestie. Jde o zábavní show či kulturní představení, při němž obvykle muži, často homosexuální, ne však výhradně, v nápaditých kostýmech karikují známé ženské osobnosti, zpěvačky a podobně.

Lékaři se již řadu let zabývají faktem, že jako transvestity nelze označit ženy. Ptáte se proč? Odpověď není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Ženy totiž rády mění vlastní image samy o sobě, aniž by měly potřebu měnit identitu. Změna mužovi identity obvykle spočívá v obnově šatníku či účesu, kdežto žena se může vydávat za sexy ,,divu“ a během pár minut vyrazit v ležérních džínách a košili.

Transvestitismus může sklouznout k transexualitě, autor: carie marrisonTransvestitismus může sklouznout k transexualitě, autor: carie marrison

Článek Transvestitismus aneb pár informací o psychické poruše byl publikován 22. února 2012 v 19.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...