Voyeurismus – kdy hraničí úchylka s psychickou poruchou

Tagy:  Nemoc, porucha, úchylka, psychická porucha, léčba, psychoterapie, terapie

Sponzorované odkazy:

Voyeurismus – kdy hraničí úchylka s psychickou poruchou

I když jste o tomto výrazu již určitě slyšeli, často si jej můžete plést se spoustou jiných sexuálních aktivit. Pro spoustu lidé voyeurismus znamená sledování ,,lechtivých“ filmů či fotech tohoto typu, avšak pod tímto názvem se ukrývá daleko hlubší význam v podobě poměrně závažné psychické nemoci, která může vyústit ve velice nebezpečné choroby.

Voyeurismus je sexuální úchylka, kde vzrušení je dosahováno sledováním intimního počínání nic netušících anonymních objektů, například svlékajících se žen či souložících párů. Takovému člověku se říká voyeur či voyeur. Určitá zvědavost je vlastní skoro každému, zejména pak dospívajícím. Úchylkou se stává až když je takovéto dosahování vzrušení upřednostňováno před partnerskými sexuálními aktivitami. Nepleťte si však prohlížení erotických serverů a sledování filmů tohoto žánru s voyeurismem.

Pravděpodobně si kladete otázku, jak se takový voyeur dostane k ,,příležitosti“ sledování cizí nahoty. Samozřejmě se nevyskytne v místnosti či v bytě páru, kde se momentálně odehrávají intimní chvíle, avšak mnohdy má štěstí sledovat počínání onoho páru oknem ložnice či jiné místnosti. Stejně tak si voyeur může ,,vytipovat“ šatnu, ve které se pravidelně převlíkají dívky či dokonce najít společné sprchy, kde nejsou chráněna okna. Sledované objekty o voyeurovi dozajisté nevědí, což mu opravdu vyhovuje.

Voyeur sleduje páry v intimních chvílích, které o svém pozorovateli nemají tušení, autor: mesterineVoyeur sleduje páry v intimních chvílích, které o svém pozorovateli nemají tušení, autor: mesterine

I když je tento způsob dosažení vzrušení zvláštní a nazývá se určitou úchylkou, v případě, že se jedná ,,pouze“ o voyeurismus, nejedná se o nebezpečnou záležitost. Avšak v mnoha případech se úchylka přehoupne v psychickou poruchu hraničící například se sadomasochismem či masochismem, který ,,postiženého“ nutí nejenom k obtěžování oběti, ale také k jejímu zneužití a v horším případě i zabití.

I obyčejný voyeur by měl podstoupit léčebnou proceduru v podobě psychoterapií u specialisty. Jedná-li se o psychickou poruchu hraničící s těžší formou nemoci, lékař postiženému kromě terapií naordinuje antidepresiva a jiné účinné látky.

Článek Voyeurismus – kdy hraničí úchylka s psychickou poruchou byl publikován 24. února 2012 v 15.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...