Týrání dětí – přehlížený problém lidstva

Tagy:  Týrání dětí, fyzické týrání, psychické týrání, šikana, statistika

Sponzorované odkazy:

Týrání dětí – přehlížený problém lidstva

Týrání dětí je výraz, který je snad každému z nás jasný a velice známí, avšak málo kdo se o něho opravdu zajímá a snaží se obětem pomoci. I když se tomuto faktu věnuje spousta médií a člověku by se zdálo, že sociální pracovníci pracují na plné obrátky, není tomu tak. Den co den se můžete dočíst o dalších a dalších nalezených dětech, ke kterým osud nebyl ani trochu spravedlivý. Proč si vlastní rodiče či nejbližší rodina vybíjí svůj vztek na nevinných dětech své krve je k nepochopení, avšak takových případů stále přibývá, veřejnost je mnohdy slepá, sousedé se tváří, že nic nevidí a neslyší a dítěti se dostane pomoci, až když si třídní učitel všimne, že jeho tělesná váhá je na pokraji zhroucení a modřiny na těle se množí jako houby po dešti. Týrané dítě však podlitiny vidí jako to nejmenší zlo, veškeré činy se totiž do smrti vryjí do jeho paměti, kde zanechají temné stopy.

Fakta a statistika

Podle odborných odhadů je v České republice týráno až čtyřicet tisíc dětí, což je poměrně alarmující cifra. V naprosté většině případů však není odhaleno a trvá po celé dětství dítěte, které obvykle není schopno samo se dovolat pomoci. Kolem padesáti dětí ročně u nás na následky týrání a špatného zacházení umírá. Smrtelnými následky jsou nejvíce ohroženy děti kojeneckého a batolecího věku, a to vzhledem ke své zvýšené zranitelnosti a naprosté bezbrannosti. Týrané děti často vůbec nechodí ven ani nenavštěvují žádná kolektivní zařízení, proto jsou snadno k ,,přehlédnutí“. Většinou unikají i lékařskému dohledu. Zdraví a život týraného dítěte tak závisí na všímavosti okolí a včasném oznámení skutečností, které týrání nasvědčují.

V ČR je týráno více než 40 tisíc dětí, autor: detskydoktorV ČR je týráno více než 40 tisíc dětí, autor: detskydoktor

Tělesné týrání

Forma fyzického týrání je nejčastější a obvykle souvisí s neutišitelným vztekem rodiče, který si jej vybíjí právě na bezbranném dítěti. Formy fyzického týraní jsou nepřiměřené bití rukou, bití různými nástroji, kopání, způsobení bodných, řezných a sečných ran, údery pěstmi, vytrhávání vlasů, způsobování popálenin, svazování dítěte a podobně.

Psychické týrání

Další formou je týrání psychické, které zahrnuje slovní útoky na sebevědomí dítěte, ponižování, zavrhování, vystavování závažným domácím konfliktům, podrývání sebedůvěry a sebevědomí opakovaným urážením a podceňováním, kladení nerealistických nároků na dítě, ale i nedostatečný zájem o dítě z důvodu vysoké zaměstnanosti rodičů. Přestože se psychické týrání mnohem hůře prokazuje, představuje nejčastější formu syndromu CAN.

Psychické týrání je mnohdy horší než to fyzické, autor: polly monroePsychické týrání je mnohdy horší než to fyzické, autor: polly monroe

Článek Týrání dětí – přehlížený problém lidstva byl publikován 26. února 2012 v 16.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...