Fyzioterapie – zamezte bolestem pomocí odborníka

Tagy:  Fyzioterapeut, masáž, léčení, terapie, bolesti

Sponzorované odkazy:

Fyzioterapie – zamezte bolestem pomocí odborníka

V dnešní uspěchané a hektické době se vlivem namáhavé práce mnohdy nesoustředíme na naše tělo a psychiku, čímž nám jaksi chátrá zdraví. Moderní člověk je naprogramovaný k vydělávání peněz a obživě rodiny, přičemž jeho vlastní zdraví je až na několikátém místě pomyslného žebříčku. Pokud patříte k tomuto typu jedince, jistě jste se setkali s bolestí zad, kloupů, hlavy a s daleko většími obtížemi, kvůli kterým jste zkrátka museli vyhledat lékařskou pomoc, která vás se vší pravděpodobností poslala na nejbližší fyzioterapii.

Co je vlastně fyzioterapie

Základním cílem fyzioterapie je léčba funkčních poruch pohybového aparátu, mezi něž řadíme například blokády kloubů, svalové spasmy a další, s využitím anatomických a fyziologických poznatků pohybového aparátu. Hlavním diagnostickým a zároveň terapeutickým „nástrojem“ je terapeutova ruka, která nám dává mnoho okem nespatřitelných, a přesto nepostradatelných informací dokreslujících celkový obraz pacientova problému. Hmatem zjišťuje nejen tuhost a napětí svalstva, ale zároveň i teplotu a vlhkost kůže poukazující na reflexní změny daných míšních segmentů.

Fyzioterapie vás zbaví bolestí zad či kloubů, autor: fyzioleceniFyzioterapie vás zbaví bolestí zad či kloubů, autor: fyzioleceni

Kdo je fyzioterapeut

Za fyzioterapeuta lze pokládat osobu, jenž získá odbornou způsobilost k výkonu povolání fyzioterapeuta, o nelékařských zdravotnických povoláních. Odbornou způsobilost bylo dříve možné získat absolvováním oboru fyzioterapeut nebo rehabilitační pracovník na střední zdravotnické škole či oboru diplomovaný fyzioterapeut na vyšší zdravotnické škole. V současnosti lze odbornou způsobilost získat již pouze po absolvování vysokoškolského studia, a to buď v bakalářském, nebo magisterském studijním programu s možností postgraduálního vzdělávání. V praxi tedy vedle sebe působí fyzioterapeuti se středoškolským, vyšším odborným i vysokoškolským vzděláním. Nepleťte si však fyzioterapeuta s lékařem.

Masáž či terapie?

Drtivá většina běžné populace příliš nevnímá rozdíl mezi masérským a fyzioterapeutickým pracovištěm, což je ale chyba. Uveďme si tedy jasně definovatelný rozdíl, mezi těmito profesemi. Masáže provádějí maséři s kurzem, ve kterém se naučí základní mechanické hmaty. Spojí-li se určitá vnitřní schopnost a vnímavost jedince, dokáže tento pracovník velmi dobře uvolnit bolestivé místo, avšak masáž ale nikdy neléčí ve smyslu vyřešení příčiny problému. Odstranění příčin bolestivých stavů vám může nabídnout pouze fyzioterapeut, který absolvoval patřičné vzdělání v oboru fyzioterapie, nástupní praxi u lůžka v nemocnici a následnými certifikovanými kurzy ukončenými atestací.

Mezi fyzioterapií a masáži je veliký rozdíl, autor: mel filsonMezi fyzioterapií a masáži je veliký rozdíl, autor: mel filson

Článek Fyzioterapie – zamezte bolestem pomocí odborníka byl publikován 27. února 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...