Nedoslýchavost – o co se jedná a kolik lidí postihuje

Tagy:  Uši, sluch, sluchadla, příčiny, otoskleróza

Sponzorované odkazy:

Nedoslýchavost – o co se jedná a kolik lidí postihuje

Snad od pradávna žijeme v domněnce, že nedoslýchavost postihuje pouze starší lidi, což ale velký omyl. Až padesát procent všech lidí s poruchou sluchu je mladších 65 let a mnoho z nich jsou děti nebo mladí lidé. Na světě je více než 500 milionů lidí s poruchou sluchu. Odhaduje se, že v roce 2015 tento počet dosáhne 700 milionů, což je vcelku neuvěřitelné číslo. Hlavním důvodem tohoto nárůstu je rostoucí množství hluku v našem okolí, se kterým se zkrátka lidský organismus nedokáže vyrovnat. Zejména mladí lidé jsou denně vystaveni hluku a to má navíc za následek zvyšující se výskyt ušního šelestu.

Příčiny

Příčin nedoslýchavosti může být kromě přibývajícího hluku několik. Jedním z hlavních důvodů je ušní maz, který však lze snadno odstranit. Dalším faktorem může být zánět středního ucha, ale i ten způsobí pouze dočasnou nedoslýchavost. Vážnějšími příčinami je pak otoskleróza, zlomenina v řetězci kůstek, a nebo znetvoření vnějšího ucha.

Otoskleróza

Otoskleróza má stabilní prevalenci v populaci asi 1 %. Vyskytuje se buď samostatně, nebo jako součást onemocnění Osteogenesis imperfecta. Tento jev se jmenuje po svých objevitelích – vědci J. van der Hoeve a A. de Kleynu. Nebojte se tedy, pokud jste tento termín našli ve své lékařské zprávě. Otoskleróza se projevuje většinou kolem 30.-40. roku.

Typy sluchadel jsou podle toho jak moc jste nedoslýchavý, autor: prolorponTypy sluchadel jsou podle toho jak moc jste nedoslýchavý, autor: prolorpon

Typy sluchadel

Sluchadlo obdržíte podle toho, v jakém rozsahu je vaše vada.

Kanálová sluchadla

Kanálová sluchadla jsou ze všech typů sluchadel nejmenší. Jsou umístěna hluboko ve zvukovodu a proto jsou sotva viditelná. Sluchadlo, které je umístěno hluboko ve zvukovodu, snižuje problémy s hlukem větru, umožňuje uživateli lepší telefonní konverzaci a lépe rozezná směr příchozích zvuků.

Zvukovodná sluchadla

Zvukovodná sluchadla jsou diskrétní modely umístěné ve zvukovodu. Tvoří je pouze jedna část a to mušle a skořepina, která obsahuje veškerou elektroniku. Skořepina se vyrábí na zakázku na základě otisku zvukovodu uživatele sluchadla.

Závěsná sluchadla

Závěsná sluchadla jsou umístěna za uchem a pomocí trubičky spojena sušní tvarovkou. Jedná se o velmi výkonný model, který pomáhá osobám s těžkou sluchovou ztrátou.

Článek Nedoslýchavost – o co se jedná a kolik lidí postihuje byl publikován 5. března 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...