Zánět slepého střeva - jak ho poznat a jak ho vyléčit?

Tagy:  Zánět slepého střeva, apendix, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Zánět slepého střeva -  jak ho poznat a jak ho vyléčit?

Pojem zánět slepého střeva je znám snad každému z nás, mnozí jsme si touto, zdánlivě banální záležitostí bezproblémově prošli. I když odstranění slepého střeva dnes patří k nejjednodušším operacím, přesto se mohou vyskytnout komplikace a celkově je zákrok nepříjemný a zanechá po sobě dlouholetou památku v podobě jizvy.

Slepé střevo, neboli apendix je malý červovitý výběžek, který ústí v tlustém střevě, konkrétně v jeho první části zvané tračník. Nejčastěji je uložen v pravém podbřišku. Zánět slepého střeva bývá ve většině případů způsoben ucpáním kousku ztvrdlé stolice. Podráždění apendixu nestravitelnými zbytky může být také příčinou jeho zanícení. Rozhodně to však není příčina jediná a v celkovém počtu operovaných apendixů se zdá být spíše okrajovou. U malých dětí může dojít k podráždění apendixu roupy nebo škrkavkami. V naprosté většině případů je však příčina zánětu neznámá a nepředvídatelná. Při podezření na zánět slepého střeva je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Apendicitida, neboli zánět slepého střeva vyžaduje mimořádnou pozornost, jedná se totiž o akutní příhodu břišní, kterou je nutno řešit urgentně.

Zánět slepého střeva je banální záležitostí, autor: medicalmZánět slepého střeva je banální záležitostí, autor: medicalm

Příznaky

Mezi hlavní příznaky zánětu slepého střeva patří silné bodavé bolesti v podbřišku, pacient nepociťuje pocit žízně, má rozpálené čelo, ale zbytek těla je studený. Pacient se svíjí, nebo sebou zmítá na lůžku. Prohmatávání břicha neúprosně bolí, stejně tak otřesy způsobené chůzí, zakašláním nebo kýchnutím. Kůže na těle je neskutečně horká a vlhká potem, obličej bývá červený a v ústech sucho.

Léčba

Léčba akutní apendicitidy je v lehký případech prováděna podáváním antibiotik, přikládáním chladivých obkladů a klidem. V naprosté většině případu je však červovitý výběžek odstraněn chirurgicky, laparoskopicky nebo klasickou metodou. Pooperační stavy mají minimální množství komplikací a k úmrtí pacienta dochází zřídka a pouze při komplikovaných případech.

Rozpoznejte zánět apendixu včas, autor: cuturoRozpoznejte zánět apendixu včas, autor: cuturo

Článek Zánět slepého střeva - jak ho poznat a jak ho vyléčit? byl publikován 6. dubna 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...